gyász

2020.11.25. 07:30

Mindig, mindenütt megméressél – In memoriam Péterfalvi Lajos

A felnőttoktatásban is népszerű a cukrász szakma. Néhány évvel ezelőtt lapunk ellátogatott egy vizsgára a Deák-iskolába, ahol felnőtt cukrásztanulók mérettették meg magukat.

Majer Tamás

A gyakorlati órák végén közösen fogyasztják el a süteményeket a diákok. Középen Péterfalvi Lajos, ő kakaós és sima nérót sütött

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap Archív

No, nem egymással, hanem saját magukkal. „…hát dicsértessél s hirdettessél, / minden korokon át szeressél / s nehogy bárkiben alább essél / mindig, mindenütt megméressél!”

Készültek a sós aprósütik, az édes-krémes desszertek, a flódni, a bejgli, a pozsonyi kifli. Mennyei! De ne is innen kezdjük! November közepén érkezett a hír, hogy elhunyt Péterfalvi Lajos (1955–2020) volt tankerületi igazgató, középiskolai fizikatanár, mérnök közgazdász, gépész és közlekedési üzemmérnök, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum munkatársa.

Annak a 2017-es cikknek azt a címet választottuk, hogy „Nagypapaképzőnek is kiváló a cukrászsuli”. A vizsgázókkal beszélgettünk volt. Kicsit, éppen csak kicsit fel is tartottuk őket a mérés idején. Tudjuk, a cukrászok számára fontos a mérlegismeret, a jó matek.

Péterfalvi Lajos akkor azt nyilatkozta lapunknak – tiszta fehér szerelésben –, hogy a nyugdíjhoz közel úgy döntött, kitanulja a süteménykészítés mesterségét is, a cukrász szakmát. Hogy örömet okozzon a sütikkel az unokáinak! „…mindig, mindenütt megméressél!”

E rendhagyó visszaemlékezést zárják Fövenyi László mestercukrász Péterfalvi Lajosról szóló sorai:

– A felnőtt csoport leglelkesebb tagja volt. Örömmel sütött otthon is a családnak. Szeretett kísérletezni, boldogan mutatta az alkotásait. Nagyon sokat kérdezett, ez egy tanár számára fontos visszajelzés; rendkívül érdeklődő volt. Elméletben is a maximumra törekedett. Nem véletlen, hogy kitűnő eredménnyel végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában