Koronavírus Fejérben

2020.11.11. 14:15

Mikor, hova és hogyan mehetünk? Minden szabály egy helyen

Olvassa el az alábbiakat, aki nem akarja áttanulmányozni a Magyar Közlönyben megjelent legújabb rendelkezéseket a veszélyhelyzetre vonatkozóan, ugyanis mi megtettük. Igyekeztünk röviden, közérthetően összefoglalni a legfontosabb, mindenki számára betartandó intézkedéseket. Amelyek, ha közben újabb rendelkezések nem születnek, december 11-ig érvényesek.

S. Töttő Rita

Az talán már senki számára nem újdonság, hogy mostantól este 20 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, a szabályozás szerint ez idő alatt otthon kell tartózkodni. Van néhány kivétel, talán a legfontosabb a munkába igyekezők vagy onnan hazatérők, de nekik is kell igazolás erről. Az igazolásokat a munkaadók biztosítják. A rendelkezések visszavonásáig mindennemű gyülekezés tilos.

Az éttermek

Vendégek, éttermek is várták nagyon a közlönyt, hogy kiderüljön, kinyithatnak-e szerdán. Nos, a rendelkezések szerint végül is igen, ugyanis noha vendéget nem fogadhatnak, de „az étel elvitele céljából” be lehet menni. Tehát főzhetnek továbbra is. Azok az éttermek, amelyek beszállnak a házhoz szállításba, igénybe vehetik ehhez a taxisokat is. Az üzemi étkezdékre, szállodai, munkahelyi, iskolai, egészségügyi intézményekben működő menzákra, éttermekre, büfékre, bárokra más szabályok vonatkoznak, azok nyitva tarthatnak továbbra is (csak „belső” vendégek kiszolgálásával).

Üzletek, szolgáltatók

Az üzletek legkorábban 5 órakor nyithatnak és legkésőbb este 7 órakor bezárnak – kivéve a gyógyszertárakat és a benzinkutakat. Az egyéb, üzletet fenntartó, vendégeket fogadó szolgáltatók, mint például a fodrász, a masszőr, vagy a személyi edző, a korábban szokott rendben működhetnek, természetesen a kijárási tilalom szabályai mellett.

Szállodák, vallási közösségek

A szállodák ezen időszak alatt nem fogadhatnak turistákat, viszont azokat a vendégeket igen, akik üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkeztek. Rendezvények tekintetében is egyértelmű a helyzet: egyáltalán, semmilyent nem lehet tartani, legyen az kulturális esemény vagy karácsonyi vásár.

Sport, szabadidő, magánrendezvények

Sportmérkőzések ugyan tarthatók, de közönség nélkül. Az egyéni szabadtéri sportokat sem kell feladnia senkinek – az engedélyezett. Ahogy a versenyszerűen sportolók is folytathatják az edzéseiket, felkészülésüket. Viszont nem találhatunk nyitva mostantól szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat sem. Maximum 10 főig engedélyezettek a magánrendezvények, a temetésekre pedig legfeljebb 50 fő érkezhet. Esküvőket lakodalom nélkül tarthatnak a házasulandók, és csak a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, szülei, nagyszülei, testvérei és gyermekei lehetnek jelen.

Köznevelési intézmények, óvodák, iskolák

Ahogy azt már mindenki tudja, a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak. Az iskolák, a középfokú oktatás 9. osztálytól, egészen az egyetemekig, főiskolákig digitális munkarendre tértek át. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek, a felsőoktatási intézmények kollégiumai azonban bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

Egészségügyi intézkedések, maszkviselés

Hetente tesztelik koronavírusra a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat. A közterületi maszkviselés kapcsán a helyi rendelkezéseket érdemes figyelni azok számára, akik 10 ezer lakos feletti településen élnek – ugyanis ezekben a városokban, településeken a polgármesterek határozzák meg, mely közterületeken kötelező a maszk. Sportolás, illetve „zöldterületi” (a parkok is beleszámítanak) séta és kirándulás közben azonban továbbra sem kötelező a maszk.

Kivételek

Azok lehetnek az utcán este 8 és reggel 5 óra között, akik valamilyen vészhelyzet miatt kénytelenek elhagyni otthonukat (egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal), azok, akik dolgozni voltak vagy mennek. A profi sportolók edzését sem korlátozzák, ahogy a kutyát is ki lehet vinni, de csak a tartózkodási hely 500 méteres körzetén belüli körben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában