Mi lesz a III. Béla király téri épület további sorsa?

2020.11.30. 17:50

Megszűnt a Fejér Megyei Művelődési Központ

2020. november 30-án megszűnt a Fejér Megyei Művelődési Központ (MMK). Tudják, ennek fő épülete található a III. Béla király téren, ez a Művészetek Háza.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az MMK honlapja segíti a mini visszatekintést. Milyen programokat szerveztek a közelmúltban, s hol? No persze, napjaink pandémiás valósága erőst megszűrte a kulturális eseményeket is, ezt nem lehet nem figyelembe venni.

A fejermmk.hu „Programok” fülére kattintva novembernél nem jön elő semmi. Októberben magyarpalatkai napokat tartottak a Malom utcai Táncházban, tehát nem a III. Béla király téren. További korábbi programért egészen márciusig kell visszagörgetni a keresőben. Januárban, februárban, illetve március első felében sok-sok rendezvény volt: csajos est és biblia szabadegyetem, akusztikus koncert és népi játszóház, gyermekfoglakozások és orvosi előadás. Régóta a Fejér Megyei Művelődési Központ égisze alatt zajlott az egész megyét bekapcsoló Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Nepdaléneklési és Népzenei Verseny is. A programoknak hol a III. Béla király téri épület, hol a Rác utcai Mesterségek Háza, hol megyei iskolák szolgáltak helyszínül.

A Fejér Megyei Művelődési Központ Csoóri Sándor Programjának záró eseményét Abán, a Tanka János Közösségi Ház színpadán tervezték megrendezni november közepén, de ez a november 11-én hatályba lépett országos intézkedések miatt már nem történt meg.

A III. Béla király téri épület bejáratánál olvasható tábla szerint a ház üzemeltetője a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Művészetek Háza. Továbbá itt található a Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtára, itt működik a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a Barátság mozi és azt működtető Fehérvári Programszervező Kft. is, sőt, a tábla tanúsága szerint az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola is.

Nos, az Ybl-iskola már egy bő éve elköltözött, a Programszervező év végével megszűnik, illetve betagozódik A Szabadművelődés Háza, a székesfehérvári városi művelődési házak alá. Ennek új neve Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ lesz, éppen mostanság, december 14-ig lehet megpályázni annak igazgató posztját. Érdekesség, hogy idén, a tavasz első felében még Juhász Zsófia volt a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója, aki a Fehérvári Programszervező Kft. jelenlegi ügyvezetője, továbbá A Szabadművelődés Háza igazgatói jogkörben eljáró közművelődési szakembere is, november elejétől.

Tavasz végén egyébként Gulyás Zsuzsanna lett a Fejér Megyei Művelődési Központ új igazgatója, akinek a megbízása nyilván befejeződött az intézmény mai megszűnésével.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mi lesz az épület sorsa?

Kérdés tehát, hogy mi lesz a III. Béla király téri épület további sorsa az üzemeltető megszűnésével. Erről megkérdeztük az MMK fenntartóját, amely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltsége; cikkünk elkészültéig nem kaptunk választ. Várjuk. Arról, hogy maradhat-e az épületben a pedagógiai szakkönyvtár, illetve a pedagógiai szakszolgálat, a két említett szervezet igazgatójánál érdeklődtünk. Előbbi, tehát a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) vezetője adott is – rájuk vonatkozó – választ:

– Hivatalos értesítést kaptunk arról, hogy az épület tulajdonost váltott – írta Buriánné Tarró Edit, a VMK igazgatója. – Az épület használatáról (portaszolgálat, lift, járványügyi védekezés) a megbízott igazgató asszony [Gulyás Zsuzsanna; megj.: a szerző] folyamatos tájékoztatást küldött. Sem a szakkönyvtár sem egyéb vonatkozásban a jövőről nincs információ, pedig ezt külön is kértem, hiszen bármi változás van, arra fel kell készülnünk. Így csak remélem, hogy a könyvtár a jelenlegi épületben marad, de ez bizonyára az új tulajdonostól függ. Az hatalmas problémát jelentene, ha az állomány elhelyezését meg kellene oldani – folytatta. – Amint a rendelet lehetővé teszi, a Vörösmarty Mihály Könyvtár minden egysége kinyit, azaz fogadhat látogatókat. A kölcsönzés most sem szünetel, előre kért, előjegyzett könyvekért el lehet menni a könyvtárakba, s előre egyeztetett időpontban, un. épületen kívüli szolgáltatásként a könyvcsomagot át lehet venni – tette még hozzá általánosságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában