védelmükben

2020.11.09. 15:00

Kóbor macskák a szedreskerti temetőben – Az érem másik oldala

Korábban megjelent, a szedreskerti temetői kóbor macskákkal foglalkozó cikkünkre figyelt fel az a hölgy, aki baráti társaságával vitte állatorvoshoz a cicákat.

Baráth Eszter

Hasznosak is lehetnek a macskák Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

Köpeczi Zsuzsanna megerősítette, tavaly nyáron tíz macskát ivartalaníttattak saját költségen. Ismerőseik értesítették őket, hiszen tudják, ők azért fogtak össze, hogy a tehetetlen, gazdátlan állatokon segítsenek. Tapasztalataik azt mutatják, a városban több helyen élnek ehhez hasonló kolóniák. Véleménye szerint az egyetlen megoldás az, ha ivartalanítják az állatokat, ugyanis így mindenütt hasznosak lehetnek.

Hasznosak is lehetnek a macskák Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

Abban az esetben, ha ezek az állatok ivartalanítva vannak, megvédik területüket az egerektől, a patkányoktól, sőt ivaros társaiktól is. Sajnos az ilyen körülmények között élő cicákat nem tudják gazdásítani, túlságosan vad, kezelhetetlen természetük miatt. Nemzetközileg használt és elismert módszer az, amit ők is folytatnak. Élőcsapdákkal fogják be a macskákat, az ivartalanítás altatásban történik, de az azt követő ébredezés során sok esetben mutatnak agressziót az emberek felé.

A csoport vezetője elmondta, Magyarországon nincs olyan szervezet, amely ellenőrizné a cicák oltásait, és a chip elhelyezésére sem kötelezik gazdáikat. A törvény szerint a háziállatokat a telekhatáron belül kell tartani, ez számos esetben nem valósul meg. Előfordulhat, hogy ezek, a temetőben talált macskák is a környéken lévő házaktól jönnek ki. Olvasónk külön felhívta a figyelmet arra: az nem elég, hogy megetetjük az állatokat. Ezzel csak elszaporodásukat segítjük elő, hiszen ahol élelmet kapnak, biztonságban érzik magukat, így ott fognak szaporodni is. A megoldás az, ha az ivartalanítást követően oda engedik vissza őket, ahonnan elvitték, hiszen az állat helyismerete miatt ott tud vadászni és a saját területét védeni. Zsuzsanna attól tart, valaki befogja a macskákat és kárt tesz bennük. Ezért is szeretné tudatosítani mindenkiben, hogy az ivartalanított cicák igenis hasznosak lehetnek az adott területen.

Előzmény:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hivatlan-apro-eletek-elszaporodtak-a-kobor-macskak-a-szedreskerti-temetoben-4414417/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában