Egy első és egy harmadik helyezés volt a jól megérdemelt jutalom

2020.11.27. 07:25

Jákys térinformatikai sikerek

„Ami mérhető, mérd meg, ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” Ez a mottója annak a térinformatikai versenynek, melyen a SzSzC Jáky József Technikum két csapata is kimagasló eredményt ért el.

Baráth Eszter

A Kárpáti Mariann vezette csoport a Fehérvár belvárosában lévő kávézókat és éttermeket vizsgálta

Fotó: JJT

A térinformatika világnapját minden év november harmadik szerdáján tartják. Az Óbudai Egyetem Geoinformatikai Kara évről évre ezen a napon rendezi meg a GIS-nap elnevezésű rendezvényt, melynek keretein belül a szakemberek és cégek új szoftvereinek és fejlesztéseinek bemutatói mellett középiskolai versenyt is szerveznek földmérőtanulók számára. Ebben az évben, igaz, csak online formában, de a diákok ismét megmutathatták tudásukat.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Technikuma idén két csapattal nevezett a Mérd meg, mutasd meg! névre keresztelt országos megmérettetésre. A Kárpáti Mariann tanárnő vezette háromfős csoport a Székesfehérvár belvárosában található kávézókat és éttermeket vizsgálta meg. Az alapos és részletes munkával a dobogó harmadik fokáig jutottak el. Az intézményből nevezett másik, kétfős csapat Koseczky Ádám segítségével a somogyvári templomrom felmérésével foglalkozott, ami annyira jól sikerült, hogy a résztvevők az első helyet érdemelték érte.

A Kárpáti Mariann vezette csoport a Fehérvár belvárosában lévő kávézókat és éttermeket vizsgálta
Fotó: JJT

Oroszné Stefánkó Éva, az iskola igazgatója elmondta, a diákok olyannyira szeretnek részt venni a versenyen és annak előkészületeiben, hogy sokszor már az éppen aktuális megmérettetést követően, azonnal a jövő évin ötletelnek. Az online oktatás nem nehezítette meg a részvételüket, hiszen a felkészülés időszakában még jártak iskolába a tanulók. Az intézményben rendelkezésre álló nagy teljesítményű számítógépeken pedig még ez idő alatt össze tudták állítani versenymunkáikat. Az utólagos simítások és egyeztetések pedig már gördülékenyen működtek az otthoni számítógépek segítségével. Kiemelte azt is, hogy a felméréseket rendkívül modern eszközökkel végzik, ami szintén nagy vonzerő lehet a nevezéshez. Diákjaik egymásnak adják át a verseny jó hírét, így mindig vannak nevezők, és azok, akik egyszer már részt vettek, nem szívesen hagyják ki a következő lehetőséget sem. Ebben az évben a verseny napján internetes kapcsolat segítségével mutatták be az elkészült munkák minden apró részletét.

Az intézményvezető hozzátette, a zsűri idén különösen elégedett volt minden nevező csapattal, rendkívül magas színvonalú pályázatok érkeztek. Ugyanakkor kiemelte, külön öröm számára, hogy az iskola két résztvevő csoportja az előkészületek alatt szerzett tapasztalatok mellett kimagasló eredménnyel zárta a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában