újragombolva, újragondolva

2020.11.19. 11:30

Erősödő polgárőrség – Ügyelnek Cece közrendjére, biztonságára és ifjúságára is

Ismét virágozni vágyik a Cecei Polgárőrség. A 2012-ben egyesületté vált szervezet ismét bimbózik, kihajtani igyekszik.

Majer Tamás

Sebestyén Éva a Cecei Polgárőrség új vezetője

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– 2012-ben alakult egyesületté a polgárőrség Cecén. Nagyon jól működött, az első időkben sok aktív tag volt, de pár év után csökkent a lelkesedés – elevenítette fel Sebestyén Éva, aki egyébként önkormányzati képviselő Cecén, 2014 óta. Elmondta azt is, hogy ez a csökkenő lelkesedés – anno – kifejezetten nem az idősebb polgárőrök között volt tetten érhető, ám őket a koruk miatt nem akarták túlterhelni.

Sebestyén Éva maga 2016-ban csatlakozott a polgárőrséghez. – Havonta volt egy gyűlésünk, de mindig egyre kevesebben voltunk azokon a megbeszéléseken, ahol a szolgálatokat osztottuk be, nem igazán tudtuk akkor motiválni a tagságot – fogalmazott.

Király László, a cecei polgárőrök korábbi elnöke idén januárban pendítette meg Sebestyén Évának, hogy elvállalhatná az egyesület vezetését, s ilyeténképpen a tagság figyelmébe is ajánlotta őt. Megjegyzendő, hogy sem a korábbi elnök, sem alelnökei nem távoztak a polgárőri kötelékből, csak annak vezetéséből.

Lényegében így vette át a vezetést Éva már az év első harmadában. A koronavírus miatt nem tavasszal, hanem nyár végén választotta elnökké őt a közgyűlés. Kiss Ágnes és Bali Péter lett a két alelnök.

Sebestyén Éva a Cecei Polgárőrség új vezetője
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Péter is önkormányzati képviselő. Nagyon sokat segít a cecei fiatalok összefogásában, fociedzősködik, lefoglalja, összefogja a fiatalokat – mondta Sebestyén Éva. – Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ne az utcán sétálgassanak, és ne a buszmegállóban üljenek, hanem legyenek nekik programjaik, feladataik. A polgárőrség is segít ebben, sokszor bevonjuk őket: segítenek a rendezvényeken – amikor lehetnek –, akár a parkolásnál, akár az asztalok, padok felállítása során – tette hozzá.

Immár tehát újragombolva, újragondolva működik a Cecei Polgárőrség a település és lakói érdekében.

– Március óta heti, de inkább napi szintű szolgálatot végzünk – tájékoztatott. Csak októberben például 62 óra szolgálatot teljesítettek. Több esküvőt is biztosítottak a közelmúltban. Hétvégente egy autó használatát biztosítja számukra az önkormányzat.

Éva elmondta, hogy most, az éjszakai kijárási tilalom idején is járőröznek. Tapasztalatuk szerint fegyelmezettek a helyiek, üresek az utcák 20 óra után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában