plusz autóbuszokat állítottak forgalomba

2020.11.18. 17:30

Csak több, de nem sűrűbb a menetrend Újvárosban és Fehérváron

November 9-től a kormányrendeletnek megfelelően sűrítette járatait a Volánbusz, amely 16 megyei jogú városban – többek között Székesfehérváron és Dunaújvárosban – biztosítja az önkormányzattal kötött szerződés alapján a helyi tömegközlekedést, összesen mintegy egymillió ember számára. Milyen változásokat vezettek be?

Borsányi Bea

Minden városban figyelik az utasforgalmat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A járatsűrítés naponta 2800 kilométerrel nagyobb menetteljesítményt jelent, ezzel tehermentesítve a munkanapok legzsúfoltabb időszakait reggel és délután. Munkanapokon több mint 330 többletjáratot állítottak forgalomba, illetve számos további járaton szóló járművek helyett nagy kapacitású csuklós autóbuszok közlekednek, de olyan is akad, hogy egyszerre két autóbusz biztosítja az esetleges zsúfoltság csökkentését. Egyes nagy foglalkoztatókhoz is pluszjáratokat állítottak forgalomba.

A Volánbusz tájékoztatása szerint Dunaújvárosban összesen 11, Székesfehérváron pedig 17 helyi többletjáratot indítottak a normál menetrendben meghirdetetteken felül a reggeli, azaz 7 óra előtti és a délutáni, vagyis a 13 óra utáni csúcsidőszakban. A plusz járatokat az átlagosnál magasabb kihasználtságú vonalakon állították forgalomba. Ez Székesfehérváron 285 kilométer, míg Dunaújvárosban 177 kilométer többletteljesítményt jelent naponta.

Minden városban figyelik az utasforgalmat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

De lássuk a konkrétumokat! Dunaújvárosban két vonalon állítottak extra buszokat szolgálatba. Az egyik kft. és a benzinkút között közlekedő 25-ös jelzésű autóbuszok számát növelték hárommal, így a reggel 5.10, valamint a délután 13.10 és 14.10 órakor induló járatok esetében vontak be újabb gépjárműveket. A Békeváros, Bagolyvártól induló és oda érkező 40-es jelzésű körjárat esetében pedig a reggeli órákban három, a délutáni órákban öt járatot dupláztak meg. Az indulási idők nem változtak, vagyis sűrítés nem történt a járatokban.

Székesfehérváron öt vonalon érzékelhető a változás: a 14-es, a 26-os, a 37-es, a 43-as és a 44-es buszok számát növelték meg, ám itt is csak mentesítő járatok közlekednek a zsúfoltság elkerülése érdekében a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. A Volánbusz ugyanakkor jelezte, hogy a fenti intézkedéseken túl minden érintett városban folyamatosan figyelemmel kísérik az utasforgalmat, és amennyiben szükséges, további változtatásokat vezetnek be. Az utasok a járatok közlekedéséről a Volánbusz honlapján tájékozódhatnak.

Dunaújvárosban kettő, Fehérváron öt járat esetében állítottak be menetesítő járatokat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Kérdésként vetődik fel a már megváltott, de kihasználatlanul maradt novemberi bérletek visszaváltásának lehetősége is. A bérletjegyek visszaváltására – a vásárlás módjától függetlenül – a pénztárakban van lehetőség, ahol a bérlet tulajdonosának be kell mutatnia a személyi igazolványát vagy a diákigazolványát.

A pénztárakban lehet benyújtani az online megváltott és kinyomtatott bérletekre vonatkozó visszaváltási igényeket is. A visszaváltás az online megváltott bérlet esetében a banki tranzakció visszafordításával történik, így mindenképpen annak a bankszámlának a tulajdonosa kapja vissza az összeget, aki megváltotta a bérletet. A mobilon vásárolt bérletet az érvényesség kezdete előtt az alkalmazásban lehet visszaváltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában