Úgy húsz hónap telt el eddig a hatvanból

2020.11.17. 07:10

Az ígéret szerint öt év múlva lesz jobb a helyzet az iszkai dolomitbánya mellett

Az Iszkaszentgyörgy külterületén lévő, de zaj- és porhatása miatt Csóron is érzékelhető dolomitbánya képviselője tavaly március végén azt ígérte, öt év múlva csendesebbek lesznek. Mi újság?

Majer Tamás

Ha tartják a szavukat, 40 hónap múlva már más képet fest az iszkaszentgyörgyi bánya

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

2019. március elején a helyiek, főleg a csóri szőlőhegy polgárainak mozgolódása révén elindult egyfajta párbeszéd a bánya és a lakosok között.

– A jelenlegi technológiáinkat leváltjuk, egy teljesen új feldolgozóművet építünk a védett bányaudvarban. Az új feldolgozósor burkoltan, porelszívással, elsődleges silótárolókkal és az elérhető legmodernebb berendezésekkel felszerelve valósul meg, jelentősen csökkentve a technológiai porképződést és a környezeti zajterhelést. A projekt tervezése zajlik, teljes átfutási ideje 5 évre tehető – ismertette 2019 márciusában Kaufmann Tibor bányaüzem-vezető. Mindezt még abban a hónapban egy csóri lakossági fórumon is megerősítette.

2019 augusztusában kérdéseinkre így felelt a társaság:

– Társaságunk elkötelezett a fenntarthatóság és hosszú távú fejlesztések, a környezeti terhelés csökkentése mellett, egy nagyságrendileg 5 éves időtávon belül teljesen új technológiát tervezünk építeni. […] A beruházás előkészítésén intenzíven dolgozunk, a technológia elhelyezésére és a technológiai folyamatokra vonatkozó terveket 2020 folyamán kívánjuk elkészíteni – fogalmaztak.

Ha tartják a szavukat, 40 hónap múlva már más képet fest az iszkaszentgyörgyi bánya
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A bánya a KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. égisze alatt működik, amely a Strabaghoz tartozik. Így őket kérdeztük most: Készült-e már engedélyes terv a beruházásra? A járvánnyal nehezített helyzetben tudják-e tartani az öt évet? Mikor látják az érintettek az első, megnyugtató jeleit a változásnak? Milyen technológia segíthet csökkenteni a port és a zajt?

– A járványhelyzet ellenére is az eredeti elképzelések szerint folyik a beruházás előkészítése és tervezése, szakcégek bevonásával. A beruházás – ahogyan korábban is jeleztük – a termelési folyamatok hatékonyabbá tétele mellett a technológia zártsága és a beépítésre tervezett műszaki megoldások/védelem miatt jelentősen csökkenti a környezeti terheléseket (por, zaj). A beruházási ütemterv az elmúlt időszakban nem változott – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában