fejlesztések

2020.10.12. 07:00

Zöld város: megújulhat az enyingi városközpont

A Zöld város projekt révén rendezett főteret alakítanak ki a településen, rendbe teszik a Cifra-kertet, összekötik a főteret és a parkot az Öregheggyel (szőlőhegy), és rendezik a Cinca-patak központi részét.

V. Varga József

Valódi főteret alakítanak ki Enyingen

Fotó: önkormányzat

– Az önkormányzat a feladat­ellátást szolgáló fejlesztések belügyminisztériumi pályázatán 17,9 millió forint támogatásban részesült, melyet a Budai Nagy Antal utca felújítására fordítunk – mondta el Viplak Tibor polgármester.

Hozzátette: – Megújul a Móricz Zsigmond és a Szabadi utca, egyebek között a padkát is burkolatszintre emelik. A Török Bálint utca folytatásában továbbépül az út. A pályázathoz az önrészt a gazdák biztosították, aminek köszönhetően munkagépeket is beszereztünk.

A kátyúzási munkák több utcát érintenek. A munkavégzés idejére a lakók és a közlekedők türelmét kérjük.

– Enyingnek mely zöldterületeit kellene és lehetne fejleszteni? – tettük fel a kérdést. A polgármesteri válasz szerint az enyingiek 2017-ben lakossági fórumon vitatták meg először a kérdést. A képviselő-testület valamennyi szempontot mérlegelve választotta ki azt a négy összefüggő zöldterületet, amelyek fejlesztésétől a legnagyobb változás remélhető. A Zöld város projekt révén így rendezett főteret alakítanak ki, rendbe teszik a Cifra-kertet, összekötik a főteret és a parkot az Öregheggyel, és rendezik a Cinca-patak központi részét.

Valódi főteret alakítanak ki Enyingen
Fotó: önkormányzat

– A sok elemből álló tervet 2018-ban fogadta el a grémium, amelyet most, 2020-ban kisebb kompromisszumok árán, de végre meg tudunk valósítani az elnyert 500 millió forint támogatásból – emelte ki a polgármester. – Két év ugyan eltelt, de a fejlesztés ma is ugyanolyan fontos, hiszen Enying városközpontja teljesen megújul.

A Zöld város projekt elsődlegesen infrastruktúra-fejlesztés, és a település környezeti állapotát javítja. A munkák során tekintettel vannak a közterületek környezettudatos, családbarát és klímabarát megújítására. További cél az ökológiailag értékes területek közti kapcsolatok megerősítése, a zöldterületek növelése és minőségének javítása azokon a területeken, amelyeket nem lehet más módon rentábilisan megmenteni.

Ilyen lesz a Szabadság tér, a város főtere (háttérben a Batthyány-kastély)
Fotó: Látványterv: önkormányzat

A Szabadság tér nem tölti be a városi főtér jelleget. Hiányoznak a térfalai, a közlekedési irányok megoldása, nincs összefüggő térérzet. Már a Batthyány-kastélyt, Enying legikonikusabb épületét is eltakarta a meglévő növényzet. Ezért a munkát a főtér teljes megtisztításával kellett kezdeni, de a kivágott fákat, cserjéket pótolják – csak a Szabadság térre 70 előnevelt fát ültetnek vissza. A négy emlékmű, egységes arculattal, új helyre kerül. A megnövekvő gyalogos és kerékpáros forgalomra számítva a járdaszakaszra térkőburkolatot terveztek, a tér több pontjára padokat, kerékpártárolókat, szemétgyűjtőket helyeznek ki.

– A pályázati támogatást elsősorban a vizes és zöldterületek fejlesztésére lehet fordítani (parkátalakítás, fásítás, növényesítés). Esetünkben azért tudunk a kapcsolódó elemekre is költeni, mert pályázati stratégiánk minden eleme szorosan összefügg: főtér, park, Semmelweis utca, Cinca patak, Öreghegy. Ezek együttesen egy zöld folyosót alkotnak, feltárva és összekötve városunk legfontosabb értékeit – tette hozzá Viplak Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában