A hagyománytisztelet és a történelem is összeköti a két nemzetet

2020.10.15. 07:30

Videótelefonálás Opoléval – Már 20 éves az együttműködés

Ünnepi videókonferencia színhelye volt szerdán a megyeháza. Az apropót az adta: már 20 éves az együttműködés Fejér megye és Opole vajdaság között.

Majer Tamás

Székesfehérváron Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke fordított lengyelről magyarra, végül saját maga is tartott egy előadást

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lengyelországban a legmagasabb közigazgatási egység elnevezése: vajdaság. A megyénkkel partneri kapcsolatot ápoló Opole vajdaság székhelye Opole városa. Ez a terület Lengyelország déli részén fekszik. A megyeháza címertermében ülték körül a hosszú tanácskozóasztalt a Fejér megyeiek, s egy opolei helyszínen gyűltek össze a lengyelek, nagy kivetítő, no meg itt is, ott is tolmács segítette a beszélgetést. Itt Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke fordított lengyelről magyarra. Ő maga is felszólalt, a lengyel nemzetiség szemszögéből beszélt a két nép együttműködéséről.

Andrzej Buła, Opole vajdaság marsalljának vezetője mondott beszédet legelőször. Visszaemlékezett húsz évvel ezelőttre, fejlődő, barátságos városként írta le az ezredfordulós Székesfehérvárt. Külön kiemelte a focit. Érdekes, hogy a lengyelországi tolmácsnő nem is említette meg külön a fehérvári csapat nevét, de az jól kivehető volt a lengyel eredetiből is.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke jeles eseményeket sorolt fel Fe­jér és Opole közös történetéből: a diákcsere programot, a kölcsönös részvétellel, vendégeskedésekkel történő kulturális előadásokat, illetve azt a 2011-es eseményt, amikor is Fejér mint a magyar fél – jelképesen – átadta az Európai Unió soros elnökségét jelképező stafétabotot a lengyel félnek, Opolénak. Tóth Erika korábbi Fejér megyei képviselő számolt be róla, hogy a mintegy 540 kilométeres utat kerékpáron és futva tette meg a magyar küldöttség, váltóban.

Székesfehérváron Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke fordított lengyelről magyarra, végül saját maga is tartott egy előadást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Krisztián beszélt aktuálpolitikai állapotokról is. Mint kifejtette, mindkét ország tekintetében vannak olyan célkitűzések, amelyek a hagyományokat, a nemzeti és keresztény értékeket veszélyeztetik.

Rafał Bartek, Opole vajdaság közgyűlésének elnöke kijelentette, Opole több mint tíz külföldi partneri kapcsolati rendszerében a Fejér megyével való kapcsolat a legjobb.

További felszólalások is következtek, köztük Bobory Zoltáné, a Vörösmarty Társaság elnökéé. Ő beszélt a lengyel–magyar irodalmi és kulturális kapcsolatokról, ennek során megemlékezett Janusz Wójcik VÁR-díjas lengyel költőről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában