A levágott ujj süti esete a fecsegő főzettel

2020.10.30. 07:10

Töklámpások estjét tartották Enyingen

Tök jó tökös este! – a keresztségben ezt a nevet kapta az enyingi művelődési ház csütörtöki programja. Halloween-party! – a tini lányok viszont csak így emlegették. Hellyel-közzel be is öltöztek az ifjak, hol egy denevér-fityula, hol egy pók bukkant elő a sejtelmes félhomályból. De maszk mindenkin volt!

V. Varga József

Vájd ki a tököt! – Rebeka (b) és Lilla belemerült a munkába

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A művház bejáratánál az oszlopok kukoricaszárba öltöztek, A kukorica gyermekei című horrorfilmre utalva riogatták kedvesen az érkezőket. A fekete maszkos férfi, úgy tűnt, ismerősként bólintott, felhúzott szemöldökömet látva aztán megkönyörült rajtam:

– Vámpír vagyok és önkormányzati képviselő – mutatkozott be.

– No és ki fog beinvitálni, vempájer uram? – firtattam.

– Nem kell, itt dolgozom! – válaszolt imígyen, hát erre leesett végre, kit is tisztelhetek személyében.

Daniella (b) és Janka – elkelt a „főbosz”, Dia tanácsa
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A vírushelyzet miatt az idén két turnusban és előzetes regisztrációval hirdettük meg tök jó programunkat – magyarázta Nemes Diána, a „főbosz”, pardon, a művelődési ház igazgatója. – Negyven dísztököt szereztünk be, ezt osztottuk kétfelé, könnyen kiszámítható, hány gyermeket és kísérőt fogadunk turnusonként.

– Majd a számmisztikust azért megkérdezem – dörmögtem tréfálkozva.

– Nehezen, mert Andi „elszámolta” magát, és a jövő hét közepére írt be bennünket a naptárjába – nevetett nagyot Dia.

Elkészült! – mutatja a töklámpást Erik és anyukája, Ildikó
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Zulejkára, a jósnőre a pincében bukkantam rá – éppen a cigánykártyát keverte.

Vájd ki a tököt! – Rebeka (b) és Lilla belemerült a munkába
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Peti Pa látóra pedig a „padláson” – no nem igazán, az érzékek feletti érzékkel bíró férfiú a színpad hátsó szegletében ütötte fel tanyáját. Az aulában berendezkedő Ildikó különleges ásványokat hozott az attrakcióra.

A művház „boszorkányos” munkatársai különféle „tökös” étkeket kínáltak, de különösen nagy keletje volt az ijesztő sütiknek: a pókos muffinnak, a sajtos seprűnek, a boszorkány süvegnek, hogy a levágott ujjról ne is beszéljünk. A bájitalok közül nyolcféle (hisztéria főzet, feledékenység bájital, szépség bájital, antibénaság főzet, szerelmi bájital, fecsegés főzet, igazságszérum, öregítő főzet) olthatta a szomját kicsinek és nagynak egyaránt.

Sok érdekesség van itt! – Anita és kislánya, Noémi
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A hisztéria főzetről a hölgyek a következőket osztották meg a krónikással (csupán az italtudomány okán): aki fogyasztja, vagy akárcsak a gőzét belélegzi, hisztériázni kezd; fő összetevője a hiéna fa levele…

 

Sorra készültek a töklámpások, Rebeka és Lilla nagy gonddal még szemöldököt is rajzolt a figuráknak. Daniella unikornis szarvat biggyesztett hajára, Janka meg denevérszárnyakat. A három és féléves Noémi inkább a dekorációt figyelte: a seprűn ülő boszorkány mögött egy fekete macska gubbasztott. Erik büszkén mutatta anyukájának: készen is van a töklámpás, jöhet a mécses…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában