Koronavírus Fejérben

2020.10.06. 07:20

Több mint 8 millió forintot kapna Aba, ha nem lenne koronavírus

A szakrendelő állami finanszírozását úgy számolják ki, hogy minden ellátásnak van egy pontértéke, s ezt a pontértéket megszorozzák 1,98 forinttal. Az így kijött összeget kapja meg a szakrendelő.

Korondy Tamás

Ha ilyen jól teljesít az Abai Betegellátó a jövőben, akkor bevételt is hozhat majd a városnak

Fotó: Pesti Tamás / FMH

Ebből kell kifizetni a béreket, az orvosokat és az egyéb költségeket. Több ellátott beteg több pénzt jelent. Szakmánként megvan, hogy hány beteg ellátását finanszírozza az állam. Ha egy szakmához nincs orvos, akkor nincs rendelés se, és nincs pénz se abból. Így nemcsak a betegellátás színvonalának emelése miatt kellett orvosokat találnia az új ügyvezetőnek, hanem amiatt is, hogy legyen elég pénze a szakrendelőnek.

Szeptember volt az első olyan hónap, amikor már majdnem az összes rendelés tudott működni, ugyanis 4,06 millió pontot „termeltek”. Ez lefordítva 8,038 milliós támogatást jelentene. Összehasonlításként az eddigi csúcsteljesítmény havi 6,5 millió forint volt, az is összesen egy hónapban.

Ha ilyen jól teljesít az Abai Betegellátó a jövőben, akkor bevételt is hozhat majd a városnak
Fotó: Pesti Tamás / FMH

A nyolcmillió forintot mégsem kapja meg a szakrendelő, hiszen a járványhelyzet miatt átlagfinanszírozást kapnak a szakrendelők még a múlt évi teljesítményük alapján. Ezáltal 5,4 millió forint bevétellel számolhat a város. A jó hír az, hogy valahol nyolcmillió forint havi bevétel körül van a működésben az a bevételi szint, ami legalább a működést lehetővé teszi a rendelőnek, melyet most újból elértek.

2020-ban eddig 19 millió forintjába került az önkormányzatnak a szakrendelő. Ez a pénz a múlt évi teljesítményre alapuló átlagfinanszírozás miatt sajnos még nőni fog év végéig, ugyanis több pénz jár az orvosoknak, akik meg is dolgoznak érte – olvasható a település önkormányzatának oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában