Valóra váltak az álmok

2020.10.16. 15:15

Társadalmi érzékenyítés a munkaerőpiacon keresztül

Negyedik alkalommal kapcsolódik be az Alba Caritas Hungarica Alapítvány az országos Neked munka, nekem álom programba.

Héjj Vivien

Asztalos János az egyik fehérvári hotel recepcióján próbálta ki magát

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A programra jelentkező különleges képességűek eltölthetnek egy napot a számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját.

A kezdeményezés célja nem a munkaerőpiaci elhelyezés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A tapasztalatok ugyanis alátámasztják, hogy a fogyatékossággal kapcsolatos félelmek, bizonytalanságok a legsikeresebben a személyes kapcsolódások által oldhatóak.

A munkáltatók és a program résztvevői is értékes ismeretekkel gazdagodhattak csütörtökön.

– Ez a program erősíti az érzékenyítést, hiszen a közös tapasztalatok mind a munkahelyeken dolgozókat, mind az álommunkát választókat közelebb hozzák egymáshoz. Meg kell tanulnunk kölcsönösen felnézni egymásra, hiszen a sajátos értékeket megismerve, elfogadva magunk is gazdagabbak, többek leszünk – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök.

Az idei évben a programba 19 fiatalt tudtak bevonni, közülük 10 fő hat munkahelyen próbálhatta ki magát.

– Figyeljünk minden emberre, aki körülöttünk él, lássuk meg mindenkiben azokat a csodákat, amelyekkel a teremtő Isten megajándékozta őket. Azt gondolom, a mindennapokban folyamatosan ta­lálkozunk ezekkel a csodákkal – mondta Magyar László, a Szent Kristóf Ház vezetője.

Asztalos János az egyik fehérvári hotel recepcióján próbálta ki magát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami másnak csak egy átlagos munkahely, az a különleges képességű fiatalok számára egy valóra vált álom.

– Sosem leszünk teljesen egyformák, és pont ez a szép benne. Van a te kis világod és van az én kis világom. Néha találkozunk, és egymásra csodálkozunk: Nézd, pont olyan vagy, mint én, vagy éppen teljesen más! Tőled és tőlem szép, színes a világ! – ezzel a rövid verssel kezdte gondolatait Asztalos János, a Szent Kristóf Ház lakója, a program egyik résztvevője, aki a tegnapi napon néhány órán keresztül az egyik székesfehérvári hotel recepcióján fogadta az érkező vendégeket.

– A tévében láttam egy filmet, ahol recepció van, és megfigyeltem, hogy mit jelent az, hogy valaki recepciós, hogy például fogadja a vendégeket, kiosztja a szobák kulcsát. Nagyon vártam ezt a csodálatos élményt! – mesélte széles mosollyal az arcán Asztalos János, aki társaihoz hasonlóan biztos, hogy rengeteg pozitív élményt és tapasztalatot gyűjtött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában