Fórizs József és Marginean János gondolatai

2020.10.26. 19:20

Székely autonómia napja – Üzenet Várfalváról

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, október utolsó vasárnapján Fejér megyében több helyütt is megtartották a székely autonómia napját.

Majer Tamás

Fórizs József és Horváthné Kun Katalin a Trianon-emlékművel szemközt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Kis falunkban számos erdélyi származású család él, testvértelepülésünk, Várfalva is Erdélyben található – fogalmazott az esemény meghívójában Fórizs József, a Fejér Szövetség sárkeresztesi tizedének elöljárója. Fórizs József természetesen fel is szólalt a vasárnapi rendezvényen, kifejezte, hogy a történelem kerekének irányítói mindannyian lehetünk, s legyünk is!

– E munkálkodásnak, a kerék irányításának számtalan módja lehet, egyik formája a határon túl rekedt nemzettársaink segítése, támogatása, lelkileg és gazdaságilag; mikor mire van lehetőség. Például tudománytörténeti kiállítást viszünk határon túli iskolákba, a Székelyföldre megyünk nyaralni, oda visszük a pénzünket. Vagy éppen itt, Sárkeresztesen székely autonómia napot rendezünk – mondta.

Fontos itt kiemelni, hogy a hétfőn megjelent tudósításban, helytelenül, a község polgármesterének neve szerepelt Fórizs József neve, titulusa helyett.

Fórizs József és Horváthné Kun Katalin a Trianon-emlékművel szemközt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvényen Tieger Balázs olvasta föl a már említett testvértelepülés, Várfalva polgármesterének, Marginean Jánosnak a jeles alkalomra írt és elküldött levelét. Ebből idézünk a következőkben:

„Felemelő érzés tudni azt, hogy nemcsak a Székelyföldön, hanem az Anyaország testvértelepülésein is őrtüzek gyúlnak. […] A mai nap számunkra jelképes és egyben ösztönző, erőt adó. Látni azt, hogy testvéreink nemcsak mellénk állnak, hanem kiállnak azért az ügyért, amiért a székelyek, de ugyanakkor a magyar nemzet évszázadokon keresztül küzdött, dalaiban megénekelt: a Szabadságért. Trianon után száz évvel, amikor mesterséges határokkal zártak el egymástól, amikor mindannyian azt veszítettük el, ami a legkedvesebb, azt bizonyítja ez a mai nap, hogy Istenbe vetett hitével mélyen a Szülőföldbe kapaszkodó, nyelvében élő népet lehet barbár fejszével csonkítani, de gyökeréből újrahajt. […] Vasárnap van, és minden vasárnap imádságból és zsoltárból őrtüzek gyúlnak templomainkban, hitéről, létéről tanúságot tevő népünk őrtüze. […] Kedves testvéreink, őrizzük e lángot, az együvé tartozás lángját, nemcsak jel ez, de sötétségben fény, a lét fagyos napjaiban meleget ad, Kárpát-medence-szerte fellobbanó máglyák mutassanak számunkra utat!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában