nem múlhat el az ’56-os évforduló főhajtás nélkül

2020.10.24. 07:00

„Szabadnak születtél” – hangzott fel Bródy János dala a polgárdi megemlékezésen

Polgárdiban, az ünnepi megemlékezés résztvevői a Piac téren gyülekeztek pénteken este. A fáklyás felvonulás a térről indult az ünnepség helyszínére, az 1956-os emlékhelyhez.

V. Varga József

20201023 Polgárdi, 56-os megemlékezés, fáklyás felvonulás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér MEgyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi műsorban verssel, énekkel, muzsikával közreműködött Gabrieli Kiss József (zongora, ének), Kissné Révfalvi Andrea (szavalat, hegedű), Kiss Zsolt (furulya, fuvola) és Zelenák Tibor (ének).

A megemlékezésen beszédet mondott Nyikos László polgármester, aki október 23-át a szabadság napjaként aposztrofálta:

– A mai nap sok tekintetben különleges. Nemcsak azért, mert az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára, és a harcokban életüket vesztett hazafiakra emlékezünk, hanem azért is, mert most olyan időket élünk, amikor az ember, jobb, ha a lakásában marad, jobb, ha nem hagyja el otthona biztonságát. Mi pedig, akik most itt vagyunk ezen a kellemes októberi estén, mégis úgy döntöttünk, hogy dacolva a körülményekkel, nem múlhat el az ’56-os évforduló anélkül, hogy ne hajtanánk fejet a hősök emléke előtt.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mi még elmondhatjuk magunkról, hogy 1956 októbere szüleink, nagyszüleink és dédszüleink forradalma volt, ezt hagyták nekünk büszke örökségül, hiszen az ő erőfeszítéseik által nyertük vissza szabadságunkat!

– Sokat hallottunk már arról, miként gyülekeztek a pesti srácok a Corvin közben, hogyan vették fel a harcot a ruszki tankokkal megerősített haderővel. Azonban ritkábban beszélünk arról, hogy mi, polgárdi emberek mit tettünk 1956-ban – a városvezető a hatvannégy éve Polgárdiban történteket is felelevenítette megemlékezésében.

Az estét lezáró koszorúzást a fáklyák fénye világította meg…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában