A népművészet egyik különleges ága

2020.10.30. 07:25

Pecséttel és ütőfával készíthettek mézeskalácsot az érdeklődők A Szabadművelődés Házában

Mennyei, karácsonyt idéző illatok keringtek szerdán délután A Szabadművelődés Házának földszintjén, ugyanis különleges technikával készülő mézeskalácsokat alkothattak az érdeklődők.

Héjj Vivien

A kalács mintáján a faragott minta pozitívan megjelenik a tésztán, így további díszítésre már nincs is szükség

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A népművészet hagyományai­nak jegyében a mézeskalácssütés nem mindennapi technikáját próbálhatták ki a sütés és az alkotás szerelmesei szerda délután. A módszer eredete több ezer évre nyúlik vissza, a rómaiak is így készítették a mézes talléraikat, ám akkor még nem fából, hanem cserépből készültek a dúcok.

– Régi típusú mézeskalácsot készítünk, aminek az a lényege, hogy a sütemény mintáját a faragás díszítése adta meg. Negatív vésetűek a keményfa dúcok, azokba nyomkodjuk bele a mézes tésztát, majd kifordítjuk és megsütjük azokat. A kalács mintáján a faragott minta pozitívan megjelenik a tésztán, így további díszítésre már nincs is szükség – kezdte az útmutatást Seregély Mirtill ütőfás mézeskalács-készítő.

A kalács mintáján a faragott minta pozitívan megjelenik a tésztán, így további díszítésre már nincs is szükség
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Két típusú formát próbálhattak ki a jelenlévők. Közülük a nagyobbak a mézeskalács ütőfák. Ezek jellemzően körtefából vagy diófából készülnek.

– Előre begyúrt mézes tésztával dolgozunk, van benne fahéj, szegfűszeg, gyömbér és méz. Ezek adják meg a nagyon finom illatát. Körülbelül 550-600 gramm liszthez negyed kiló méz kerül, ettől lesz nagyon jól alakítható a tészta. Megdolgozásának lényege, hogy egy olyan gombócunk legyen, amiben nincsenek ráncok, ugyanis ha benne maradnak, akkor ez sütés után is látszódni fog és a belenyomott minta nem látszódik olyan szépen. Ehhez kicsit össze kell tömöríteni a tésztát, hogy teljesen sima felszínt kapjunk – folytatta Seregély Mirtill.

Ha tökéletes állagú a tészta, akkor enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A sütipecséttel fölülről pecsételünk a tésztába, az ütőfa esetében pedig lent van a faforma és abba nyomkodjuk bele a tésztát. A faformák lisztezése is fontos lépés: csak enyhén szabad beszórni, ugyanis a túl sok liszt eltömíti a mintázatot, érdemes törekedni arra, hogy egy fátyolszerű lisztréteg legyen a végeredmény. Az így készült süteményeket Erdélyben székelypogácsa vagy mézespogácsa néven említik. Az ütőfa formákkal viaszdíszeket, kerámialenyomatokat is készíthetünk.

Aki kedvet kapott az alkotáshoz, az jövő hét szerdán délután A Szabadművelődés Háza előtt kipróbálhatja a népművészet ezen formáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában