tisztelegnek emléke előtt

2020.10.16. 07:00

Parkot neveztek el, és szobrot avattak Demján Sándor emlékére Sárszentmihályon

Parkot neveztek el, és szobrot avattak Demján Sándor emlékére. A településhez kötődik ugyanis első önálló vezetői tevékenységével a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. Sárszentmihály ismert vállalkozása, a Masterplast csapata így tiszteleg az egykori Főnök életműve előtt.

V. Varga József

Már a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején Sárszentmihályon is megmutatkozott az a teremtési vágy és képesség, ami Demján Sándor egész munkásságát jellemezte. Előrelátó, ötletdús, jövőt tervező és építő vezető, igazi vállalkozói látnok volt. A hőskor, a legendás évek meghatározó, jellegzetes, összetéveszthetetlen egyéniségeként messze megelőzte korát: a pénzteremtés újdonságával, gazdasági és politikai bátorságával.

Az ötletgazda: Tibor Dávid

– Számomra Demján Sán­dor testesíti meg az igazi vállalkozót, aki bármilyen körülmények között és bármely korban virágzást képes elindítani mindazon területen, ahol felfokozott, magas szintű cselekvőképességgel alkot – emelte ki az ötletgazda, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. – Életútja méltó személyes példaképe, Széchenyi István örökségéhez. Demján Sándor lenyűgöző pályafutásának első önálló vezetői tisztsége Sárszentmihályhoz fűződik. Az egykori Gorsium ÁFÉSZ sikereinek pedig, reményeim szerint, méltó követője társaságunk. Ezért határoztuk el, hogy az első igazán nagy Demján-alkotás helyszínén szoborral tisztelgünk munkássága, emléke előtt. Remélem, az ő szellemisége sok mai vállalkozót ösztönöz majd korszakalkotó gondolatokra és azok eltökélt megvalósítására.

Parkot neveztek el, és szobrot avattak Demján Sándor emlékére. A településhez kötődik ugyanis első önálló vezetői tevékenységével a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. Sárszentmihály ismert vállalkozása, a Masterplast csapata így tiszteleg az egykori Főnök életműve előtt.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen köszöntőt mondott Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Demján Sándor özvegye, Lídia asszony, Ács Balázs, a Masterplast alelnöke és Kocsis Balázs szobrászművész, a Demján-szobor alkotója. Bálint András színművész, az egykori budapesti középiskolai osztálytárs, két Demján Sándor-verset tolmácsolt.

Az alkalomra Aki nyitott a lehetőségekre címmel egy kis kötet is napvilágot látott. A kiadvány a Gorsium ÁFÉSZ egykori elnökének állít emléket, helyi kötődéssel, emberi és szakmai oldalának egy-egy szeletét felvillantva.

– A visszaemlékezések révén próbáltuk megidézni Demján Sándor alakját úgy, ahogy a szívünkben, a lelkünkben él – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Brückner István, a pályatárs, a jó barát.

 

Demján Sándor (1943– 2018)

Az ismert üzletember és vállalkozó 1973-ban indította el a Skála áruházláncot, alkotói tevékenységéhez fűződik a Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház felépítése, a Prima Primissima-díj elindítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. A budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért 2003-ban díszpolgári címet kapott, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

 

Ezek is érdekelhetik