micsoda gyűjtemény!

2020.10.09. 14:15

Négyszáz baba Mányon – a bébiktől a dámákig

Négyszáz baba néz átható tekintettel az őket kutató szemekbe, kissé zavarba ejtő a látvány. A világon minden kislánynak volt és van babája, ez olyan női dolog alapvetően. Ikker Jánosné Tuska Mária felnőttként kezdte gyűjteni elszántan őket.

Zsohár Melinda

Fotó: Tót Rózsa

A mányi művelődési házban Véssey Vera művelődésiház-vezető mutatta be a bicskei édesanya és nagymama Mária babagyűjteményét, ízlésesen és tematikusan csoportosítva őket. Az élelmiszereladó és pénztáros Mária tizenöt évvel ezelőtt kapott ajándékba egy babát, s valahogy éppen akkor elvarázsolta őt – nemcsak maga a baba, hanem a „babaság”.

Fotó: Tót Rózsa

Elszántan elkezdte gyűjteni őket, mára többnyire angol, német és kínai származású babái népesítik be náluk a nagy vitrineket, több műfajban. Csecsemők és hölgyek, karakterfigurák és dámák, majdnem mind lánybabák alkotják a látványos kollekciót. Mind más.

 

A kiállítás tündéres-dalos megnyitóján Illés Richárd kísérte harmóniumon gyermekeit, Veronikát és Gergőt, s Kürti Borit, nagyon szépen énekeltek. A babákban mindig van valami varázslat, ezt a titkot tudják a kicsi, a nagy- és az öreglányok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában