Lyonban, a legjobbakkal

2020.10.22. 11:30

Kijutottak a magyar konyhaművészet bajnokai a fináléra Volenter István vezetésével

Bejutott a legjobb 24 közé a magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében.

Palocsai Jenő

Volenter István coach (b) felügyeli Veres István munkáját, Molnár Bence a kezük alá dolgozik

Fotó: csapat

A kétévente tartott Bocuse d’Or Europe a világ legrangosabb szakácsversenye. A viadalnak ezúttal Tallin, Észt­ország fővárosa adott otthont. A koronavírus ezt az eseményt sem kímélte, a megszokott tavaszi időpont helyett csak ősz derekán tartották, és a 20 nevező csapatból 16 részvételével bonyolították le a kontinensdöntőt. A magyar csapat coacha a csókakői Volenter István volt, aki sok más elfoglaltsága mellett a hírlapban közölt Fejér menü verseny állandó szereplője, segítője volt és éppen a világverseny miatt maradt le a jótékonysági főzésről.

Fotó: csapat

A séf Veres István volt, aki az erdélyi Kézdivásárhelyről származik, így nem volt ismeretlen számára a verseny előírásában szereplő alapanyagok egyike sem. Hús és hal volt a két meghódítandó terület. A hús ezúttal észt fürj volt és fürjtojás, míg a halételhez az északi országban nevelt afrikai harcsát kapták alapanyagnak. Sokat kellett dolgozni és az idő rendkívül rövid volt. A csapatnak nagy segítségére szolgált a séf commis-ja és egyben tanítványa, a húszéves Molnár Bence.

A Csókakőn élő Volenter István kérdésünkre elmondta: – Mindegyik alapanyagból 14 adag ételt kellett elkészíteni. A halat tányéron kellett tálalni, míg a húst hagyományos módon, vagyis tálon kellett bemutatni. Érdekessége volt a versenynek, hogy 30 darab apró tojást és 7 darab fürjet adtak, mely madarak egyenként 200-250 grammosak csupán, így ennyi főre ételt készíteni belőle igen komoly kihívás.

Volenter István coach (b) felügyeli Veres István munkáját, Molnár Bence a kezük alá dolgozik
Fotó: csapat

Mint megtudtuk, tovább-­bonyolította a feladatot az, hogy a tálon egészben kellett bemutatni a közönségnek és a zsűrinek az elkészült ételkölteményeket, de pár perccel később már csont nélkül, de még forrón kellett tálalni.

Arra a kérdésre, hogy megmutatkozott-e a magyar konyha az elkészült ételekben, azt mondta Volenter: – Az erdélyi Veres István mindkét étele mellett megjelent a juhtúróval készült puliszka és a fürj mellé készített brokkolit egy kis fenyőrügyolajjal bolondították meg.

Fotó: csapat

Az első tíz jutott tovább és a magyarok a kilencedik helyen végeztek, így jövő nyáron várja őket Lyon. Hajrá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában