Legyen bennünk hit és tisztaság!

2020.10.23. 21:53

Jenő: Mert a cselekedetek összeadódnak

Jenőben az ünnepi megemlékezést a templom melletti emlékműnél tartották. Kerekes Ildikó polgármester az 1956-os hősök üzenetéből – itt és ma – a nők szerepét emelte ki.

V. Varga József

Koszorúk és zászlók a jenői „fából faragott” emlékműnél Fotó: Kerekes Ildikó

– Számos nő harcolt az ’56-os forradalomban, legtöbbjüknek a nevét sem ismerjük, de évtizedekkel később is van üzenetük a számunkra. Kéthly Anna, Wittner Mária, Tóth Ilona – emblematikus nevek 1956-ból, de mellettük még több ezer asszony és lány segítette a férfiak harcát. A nőknek a családi életben és a munka frontján is helyt kellett állniuk, közben pedig támaszt kellett nyújtaniuk a férfiaknak. A fiatalok jövőjüket kockáztatva kapcsolódtak be a megmozdulásokba. Arról azonban, hogyan gondolkodtak, és mi motiválhatta őket – akik életüket veszélyeztetve, fegyvert ragadva is harcoltak egy igaz ügyért – keveset tudni.

– A fennmaradt dokumentumok elsősorban munkás- és parasztcsaládokból származó, hányatott sorsú nőkről tesznek említést, de sok egyetemista lány is csatlakozott a megmozdulásokhoz. A nőknek a forradalom idején is elsősorban a gondoskodó szerepük erősödött fel, élelmet osztottak, röplapokat terjesztettek, az elsősegélynyújtásban vettek részt…

Koszorúk és zászlók a jenői „fából faragott” emlékműnél
Fotó: Kerekes Ildikó

– A gyászruhában, egy-egy szál virággal a Hősök terére vonuló tömeg megdöbbentette a szovjet katonákat is. „Magyar anyák! Magyar lányok, asszonyok! Most rajtatok a sor!” – volt olvasható a sok ezer röpiraton, amelyen tüntetésre hívták a nőket…

– Ma arról szólnak a hírek, hogy a nőkre mennyi teher hárul, karriert, családot kell összehangolni, szinte valóban harcolni a mindennapokban. Könnyebb volt nőnek lenni hatvannégy éve? Ki tudja, „más világ volt”, ahogy mondják az öregek. Még nehezebb elképzelni, lett volna-e merszünk rádióostromban részt venni, fegyvert fogni, vagy a szovjet fegyverek kereszttüzében a Hősök terére vonulni. Akárhogy is, 1956-ban hatalmas névtelen tömeg mutatta meg, milyen „roppant nagy a nők ereje”.

– Egy dolgot meg kell jegyeznünk örökre: mindenkire szükség van, mindenki fontos. Mindenkinek a munkája értékes. Minden egyes tettnek, bármilyen kicsinynek is tűnik, jelentősége van. Mert a cselekedetek összeadódnak, és együtt nagyobb súllyal változtatják jelenünket.

– A közös szerepvállalás nem csak önmagunk miatt fontos. Nekünk felnőtteknek – legyünk férfiak vagy nők – egyaránt példát kell mutatnunk összefogásból a bennünket követő generációknak. Kívánom mindannyiunknak, hogy mindig legyen bennünk hit és tisztaság, hit az emberi kapcsolatok erejében, hit embertársaink segítőkészségében, hit az együtt kialakított jobb jövőben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában