A múlt és a jövő ünnepe is

2020.10.26. 14:00

Hatszázmilliós támogatásból újult meg a megye legnagyobb temploma

Kettős ünnep jegyében zajlott a vasárnapi szentmise a megye legnagyobb katolikus templomában: az épület külső felújítását újraszentelés követte, s huszonhárom fiatal tett felnőtt hitvallást kereszténysége megerősítéséül.

Zsohár Melinda

Huszonhárom fiatal tett hitvallást Válon a hétvégén, a kívül megújult, hatalmas templomban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mise végén van egy mozzanat, amikor kezet nyújtanak egymásnak a résztvevők, a pap Legyen békesség ­köztünk! felszólítását követően. A katolikusoknak ez a látszólag szokásos mozdulat megszokott része a misének, ám mégis felemelő pillanata a szertartásnak.

A maszkot viselő hívek láthatták, hogy a püspök és koncelebráló papjai is csupán bólintottak egymásnak – lám, átírja mindennapjainkat és ünnepeinket a járvány… A váli bérmálkozást is kétszer már elhalasztották, harmadjára sikerült megtartani, egybekötve a templom külső felújításának végeztével. Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye püspöke szolgáltatta ki a Szentlélek szentségét – így nevezik a római egyházban a gyermekkori keresztelkedést követő, immár érettebb, csaknem felnőtt fejjel történő újabb, a keresztény hit megerősítését kifejező szertartást.

Régi vágya teljesült a váliak­nak az Ürményi bárói család által épített, óriási méretű templomuk külső felújításával, mondta el Kovács Zoltán helyi plébános. A kormány és a fehérvári egyházmegye hatszázmillió forintos támogatásával sikerült a megvalósítása, s a helyi hívek és az önkormányzat odaadó közreműködésével.

A plébános hozzátette: nem csak a helyieknek fontos azonban ez az esemény, hiszen a templom Isten dicsőségét hirdeti, valamint a közösség megújulásának helye és forrása is. Az impozáns, kincseiben gazdag épület kulturális örökségünk része, s felemelő érzés, amikor a bérmálkozók kérik a Szentlélek általi megerősítést a keresztségben e szakrális helyen.

Huszonhárom fiatal tett hitvallást Válon a hétvégén, a kívül megújult, hatalmas templomban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal a bérmálkozókhoz intézett prédikációjában azt hangsúlyozta, e külső szépség a belső tartalom nélkül hűvös és hideg lenne, a közösség ereje, jelenléte teszi a templomot élővé. A belső ragyogás a lélektől fakad, s a borongós, esős őszi idő ellenére a mai egy tündöklő nap, fogalmazott lírai modorában a püspök. Nem rejtette véka alá véleményét a zsúfolt templom láttán sem, mondván, ritka az ilyen szép alkalom, amikor ennyien összegyűlünk Isten házában. Már a vasárnapi keresztények is hiá­nyoznak az üres templomokból, éppen ezért szívmelengető esemény mindig a bérmálkozás. Merjünk bátran kiállni hitünkért, akkor is, ha megmosolyognak érte, de nem ritka manapság a fenyegetettséggel is szembenézni a kereszténység vállalásakor, mondta.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos ünnepi hozzászólásában utalt a mindennapok feladatai­ra, jelképes és valóságos küzdelmeinkre. Magyarországnak működnie kell, mondta, szükség van ezen alkalmakra, amikor feltöltődhetünk, amelyekből erőt meríthetünk. Láthatatlan ellenséggel küzdünk, a járvány fenyegető rémével. Identitásharc folyik a világban, helytállás szükséges értékválság idején, emelte ki. A miniszterelnökre hivatkozott, aki az értékmentést tartja irányadónak: megújulnak a templomok, az iskolák, a közösségi terek, ezek mellett kötelezte el magát a kormány. Válban is ez történik az elkövetkezendő programokban.

A házigazda polgármester, Bechtold Tamás az Ürményi–Dreher hagyaték megmentéséért mondott köszönetet hívőként Istennek, közéleti személyként a kormánynak, az egyházmegyének, az elkötelezett váliaknak. Az Ürményiek és Farkas Imre akkori plébános erőfeszítései nyomán kétszáz éve, 1820-ban helyezték el az alapkövét e templomnak, amely ma is áll, hirdeti a Fennebbvaló dicsőségét, s az emberek hűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában