A szelektív gyűjtősziget egyelőre marad

2020.10.03. 07:00

Ismét bevezeti Vértesboglár az idegenforgalmi adót

A nyár színes és sikeres volt a faluban, és bár őszre a Márton-nap kivételével már nem tervez programot az önkormányzat, Vértesbogláron nem áll meg az élet.

Borsányi Bea

Sajnos sok átutazó is ide hordja a szemetét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A legutóbbi testületi ülésen elhatároztuk, hogy bevezetjük az idegenforgalmi adót, amelyet korábban szedtünk már egy ideig, de mivel csekély volt a bevétel mértéke, a képviselő-testület a megszüntetése mellett döntött. Azóta azonban szaporodtak a vendégházak – jelenleg három, folyamatosan bővülő vállalkozás foglalkozik szálláskiadással a faluban –, de leginkább az nyom sokat a latban, hogy az idén előállt vírushelyzet miatt csökkentek a bevételeink. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk ennek ellensúlyozására – mondta Sztányi István polgármester, akitől azt is megtudtuk, az adó fejenként és éjszakánként 300 forint lesz.

Sztányi István beszélt a változásokról
Fotó: FMH-archív

Továbbra is napirenden van az új építési telkek kialakítása. Erre a Pince közt szemelték ki, ahol eddig négy telket alakítottak ki, de további nyolc szerepel a tervben. A meg­valósításhoz az önkormányzat a Magyar Falu programban pályázatot is nyújtott be. Az, hogy kelendők a boglári telkek, már most látszik, hiszen azokat még hivatalosan meg sem hirdették, de már annyi érdeklődő van, hogy egytől egyig el tudnák adni.

Az önkormányzat e téren már gondol a további lehetőségekre is, ezért a legutóbbi testületi ülésen tárgyaltak arról, hogy a tulajdonukban lévő Rákóczi utcai terület szomszédságában fekvő, másfél hektár földterületet is megvásárolják. Az érte kért igen magas összeg miatt azonban nem született megállapodás a gazdálkodó tulajdonossal.

Sajnos sok átutazó is ide hordja a szemetét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Sajnos továbbra sem megoldott a zöldhulladékkérdés. Mivel januártól nem lehet égetni, szeretnénk a lakossági és az önkormányzati munkák következtében keletkező zöldhulladék elszállíttatását vagy hasznosítását megoldani. A zöld­hulladékot ugyan most is elviszi a hulladékszolgáltató, de nem elég sűrűn s nem a kellő mennyiségben. Eddig sajnos nem találtunk megfelelő vállalkozót, ezért lehet, hogy nekünk kell aprítógépet vásárolnunk – mondta a polgármester.

Még mindig napirenden van a szelektív sziget sorsa, amelynek a megtartásához ragaszkodnak a helyiek, de gondot okoz, hogy sok átutazó is oda helyezi a számos esetben nem is oda való szemetét. Az önkormányzat még egy próbát tesz: táblát helyez ki a tárolók mellé, hogy felhívja a figyelmet: csak vértesboglári lakosok használhatják a gyűjtőket.

A polgármester arról is beszélt, hogy folyamatosan próbálkoznak különböző helyeken pályázni, így többek között a Belügyminisztériumnál és a Magyar Falu programban, ám sajnos nem sok sikerrel. Az elmúlt időszakban hat olyan pályázatot adott be az önkormányzat, amelyik nem nyert támogatást. Ám Vértesboglár nem adja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában