Körbe-körbe a déli részen

2020.10.31. 14:25

Fejlesztés indul a Déli Körvasúton – Fehérvárt is érinti a bővítés

Megjelent a Déli Körvasút bővítésére vonatkozó kivitelezési közbeszerzés, ezzel az utóbbi száz év legjelentősebb fővárosi vasúti fejlesztése indul el – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken az MTI-vel. Székesfehérvár is érintett!

FMH, MTI

A kivitelezési munkákat a kormány döntése szerint európai uniós forrásokból finanszírozzák. A kivitelező a szerződéskötést követően előbb a terveket készíti el, ezt követik az építési munkák, javarészt várhatóan 2022-ben.

Felmérések mutatják: többen is igénybe vennék az elővárosi vonatokat, a közelmúltban fejlesztett esztergomi és székesfehérvári vonalon 107, illetve 76 százalékkal nőtt az utasok száma. A fejpályaudvarok azonban nem tudnak több vonatot fogadni, így az elővárosi vasutak kapacitása csak a körvasútra irányított járatokkal növelhető a következő években – áll a közleményben.

A Déli Körvasút fejlesztése lehetővé teszi, hogy az elővárosi vonatok itt a jelenleginél háromszor sűrűbben, tízpercenként járhassanak, és a budai agglomeráció három régiójából – a tatabányai, a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi vonalról – a főváros belső területeit érintve Pesten a hatvani, az újszászi és a ceglédi vonalakon folytathassák útjukat. Vagyis a fejlesztéssel új kapcsolatok jöhetnek létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában