a székely autonómia napja

2020.10.22. 07:15

Fehérváron is gyúlnak őrtüzek

Október utolsó vasárnapja hagyományosan a székely autonómia napja.

Majer Tamás

Csíkszereda, 2016. október 30. Õrtûz ég a székely autonómiáért a csíkszeredai Mikó-vár elõtt 2016. október 30-án. Kiáltványban kérték Székelyföld területi autonómiáját azok a székelyek, akik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására õrtüzeket gyújtottak ezen a napon a székelyföldi települések környékén levõ magaslatokon. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Október 25-én, 16.30-kor előbb a maroshegyi székelykapunál gyújtanak mécseseket a résztvevők, majd fáklyás felvonulással mennek át a Szent Korona formájától szép körforgalomhoz.

Az esemény beharangozóján Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka kiemelte, Fehérvárnak mint a nemzet történelmi fővárosának példát kell mutatnia, fontos, hogy sokan jelen legyenek. Szili Csaba, a Válasz megyei képviselője rámutatott, ilyenkor nemcsak a székely településeken, de szerte a történelmi magyar területeken lévő falvakban, városokban őrtüzek gyúlnak.

Vezető képünk archív felvétel. Készítette: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában