a program az idei évtől a határon túlra is elér

2020.10.08. 07:00

Emlékérmet alapított a jótékonysági vadászat szervezője, Kápolnásnyéken adták át

Magyarországi mintára az idei évtől még négy országban rendeznek jótékonysági vadászatot decemberben. A kápolnásnyéki központú kezdeményezés tehát kinőtte magát – ennek apropóján jelentették be: emlékérmet alapítottak Széchenyi Zsigmond emlékére, melyet minden esztendőben az arra érdemeseknek adományoznak. Nem volt kérdés, hogy az elsőt ki kapja.

S. Töttő Rita

Az első érmet Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit kapta

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az immáron hetedik éve zajló jótékonysági vadászatok tiszteletére alapított Széchenyi Zsigmond emlékérmet szerdán, sajtónyilvános eseményen mutatta be a közönségnek Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője a Halász-kastélyban. A helyszín nem véletlen – a térségben tevékenykedő Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány munkásságát már hosszú évek óta a vadászati kultúra emelésével is kiegészítette – világított rá L. Simon László országgyűlési képviselő, az alapítvány alapítója, s hozzátette: ennek az eredményes munkának a része a jótékonysági vadászat is, mely a kastélytól indult s ott is fejeződött be minden évben. Tavaly létrehozták Fejes Lászlóval azt a nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy országossá, sőt, most már a Kárpát-medencében is elérhetővé váljon a rendezvény. Az alapítvány vadászati témájú programjai közé tartozik az a vadgasztronómiai főzőverseny is, melyet jövőhéten, szintén a kastély kertjében rendeznek meg, valamint az a tavalyi Vadászfegyverek-/Fegyvervadászok című kiállítás, melynek második részét, a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködve, október 17-én nyitják meg a kastély kiállítótermében.

Az első érmet Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit kapta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A vadászok társadalmi szerepvállalásának részeként kezdődött a jótékonysági vadászat rendezvénysorozata. Kis hógolyó volt, ami mostanra lavinává változott – fogalmazott Fejes László, kirajzolva az elmúlt hét év eredményeit: összetartó, erős közösség alakult ki, 47 millió forintot gyűjtöttek, 19 kórháznak adományoztak, mellyel több mint 7 ezer gyermek gyógyulási folyamatához járultak hozzá. – Eredményes és szép esztendők, sok gyermek mosolya van mögöttünk – summázta az ügyvezető, aki ezt követően mutatta be a most alapított, Pogány Gábor Benő, Munkácsy-díjas alkotó által készített Széchenyi Zsigmond Emlékérmet. Az idei évtől minden esztendőben tizenkilencet adományoznak az arra leginkább alkalmas személyeknek. – Azoknak adjuk át, akik a legtöbbet tettek a vadászatért, a vadászati kultúra megbecsüléséért. Akik példát mutattak emberségből, s adakoztak.

Az első érmet természetesen Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit kapta, aki személyesen is eljött a szerdai eseményre. Meghatódva, boldogan vette át a vadászíró felesége a férjéről elnevezett míves emlékérmet az alapítóktól. Ezt követően pedig Fejes László Puha Zsolttal, a szlovák partnerszervezet vezetőjével együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében hivatalosan is bejelentették, hogy a magyarországi jótékonysági vadászat példájára Szlovákiában is megrendezik az eseményt s ott is gyűjtenek a kórházak javára. – Szlovákia az első, de nem az utolsó partner – fogalmazott Fejes László, kiemelve, hogy Romániával, Szerbiával és Szlovéniával is van megállapodás, így tehát a magyar mintára további négy országban is meghonosodik az idei évtől a jótékonysági vadászat. – 2021-ben további országokkal szeretnénk növelni az összefogást, s reméljük, hogy a jövőre Magyarországon rendezendő „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás további jó alkalom lesz arra, hogy növeljük az összefogásunk ismertségét, s ezzel még több partnerországot vonjunk be a – mondta az ügyvezető, nem titkolva, hogy világméretű esemény létrehozásán munkálkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában