Legyen a nagy csata katonája!

2020.10.09. 14:00

Egy tizenkét éves kislányért fognak össze falvak, városok, emberek

Egy fiatal lány küzd a kórházban az életéért, és bár a háború legnagyobb csatája éppen a tizenkét éves Grétire hárul, egyre-másra jelentkeznek új katonák, akik jótékonysági programok szervezésével, adománygyűjtéssel járulnak hozzá az emberfeletti küzdelemhez.

Palocsai Jenő

Gréti derekasan küzd a leukémia ellen, s ebben a harcban sokan segítik őt Fotó: család

Kalocsai Gréta egyik pillanatról a másikra találta szemben magát 12 évesen a nagy ellenséggel, a leukémiával. Meglett felnőtt embereket is térdre kényszerít úgy fizikailag, mint lelkileg egy ilyen szembesülés, de Gréta küzd a csontvelőben szaporodó daganatos sejtekkel. Egy egyszerű fejfájással kezdődött nyáron, ami elhúzódott napokig. A kivizsgálás, illetve vérvétel során derült ki a probléma, és Gréti már másnap megkapta az első kemoterápiát.

Az édesanya, Bokody-­Svéd Teréz kérdésünkre elmondta:

– A kezelés második blokk­jának végénél tartunk, jók az eredmények, de még nem zárták ki teljesen a csont­velő-transzplantációt.

Három hét múlva derül ki, hogy szükség lesz-e erre a beavatkozásra vagy sem, ám a biztonság kedvéért a családot már behívták donorvizsgálatra. Korábban önkormányzati lakásban lakott a család Móron, aztán Balinkán vettek házat. Kiderült, hogy az épület tele volt rejtett hibákkal, amelyek miatt szét kellett verni a falakat, ki kellett cserélni a csöveket. Eléggé ­rossz anyagi helyzetbe kerültek a felújítás nem várt kiadásai miatt, majd közben jött a betegség is.

Gréti derekasan küzd a leukémia ellen, s ebben a harcban sokan segítik őt Fotó: család

Az édesanya nagyon hálás, mert, mint mondta:

– A közeli barátoknak, ismerősöknek köszönhetően Gréti szobája gyakorlatilag elkészült, ám az csak arra elegendő, hogy a mostani kórházi szobájából bezárhassuk az itthoni szobájába. A lakás többi része valaha megfelelt, boldogok voltunk, szerettük egymást e falak között, de most megváltozott a helyzet. Most tisztítható felületekre van szükség, hogy ki tudjon jönni a szobából.

Sokan támogatták őket munkaerejük, szaktudásuk felajánlásával, így a legtisztább fűtést, a klímát ingyen beszerelik. A vízvezetékek elkészültek, az ablakok beépítését elvállalták, ám a burkoláshoz és néhány kisebb kőművesmunkához még szükségük van a jó szándékú emberek segítségére.

Hét végén több rendezvény is lesz, köszönhetően többek között a Schnaubl testvéreknek, Mónikának és Norbertnek, akik az ügy és a szervezés élére álltak. Lesz majd futás, bortúra Móron, sőt október 24-én Walkenergie-edzés is lesz a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban. Gréti új hazájában, Balinkán süteményvásárt rendeznek a hét végén a helyiek, hogy ők is támogathassák a fiatal lány gyógyulást, illetve az építkezést. Nemcsak az adakozásról kérdeztük az édesanyát, hanem a kislány állapotáról is, ám nem a legjobb hírekkel szolgált. Ahogy azt az édesanyától megtudtuk, a kezelések kedvező pozitív hatásai még nem jelentik azt, hogy megoldódott a probléma. A hét eleje óta komoly csontfájdalmakkal küzd Gréti, és nem ismertek még az okai. A legveszélyesebbet, a csonthártyagyulladást egy vizsgálat kizárta, ám azt még nem lehet tudni, hogy az erős gyógytorna vagy éppen a korából adódó gyors növekedés a tünet okozója. Azért van jó hír is: tegnap délután végre hazavihette Grétát az édesanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában