Az elkövetkező generációknak mutathatunk irányt, utat és példát

2020.10.07. 14:00

Áldott harc áldott vértanúi – Megyeszerte megemlékeztek az Aradi hősökről

171 éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenkét honvéd tábornokát és egy honvéd ezredesét, Pesten pedig gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

V. Varga József, Palocsai Jenő

Székesfehérvár és a megye elöljárói a Jávor Ottó téri Corpus Hungaricum szobornál emlékeztek, ahol közösen koszorúzott Molnár Krisztián és Cser-Palkovics András

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pákozd

Batthyány Lajos miniszterelnök és az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon Pákozdon, a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen tartottak megemlékezést. Az emlékdombon, az aradi vértanúk tiszteletére állított emlékoszlopoknál szavalat­tal közreműködtek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanulói. Az intézmény mintegy száz diákja a nap folyamán az emlékpark látnivalóival ismerkedett. Amint elhangzott: 1849. ok­tóber 6-ra emlékezni szent kötelességünk, és az emlékezet egyben lehetőség is, hiszen általa építhetjük a jövőt, és dicső múltunk előtt tisztelegve az elkövetkező generációknak mutathatunk irányt, utat, példát. Az ünnepség zárásaként az emlékezők Görög István, az emlékpark ügyvezetőjének vezetésével helyeztek el koszorút az emlékdombnál.

Sárszentmihály

Kik érted haltak. Sárszentmihályon a Kormorán együttes dala szólt, míg az emlékezők – Óber Andrea polgármester vezetésével – elhelyezték az egy-egy szál fehér szegfűt és a piros fénnyel világító mécseseket az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékmű­vénél. A megemlékezés néma főhajtással fejeződött be.

Székesfehérvár és a megye elöljárói a Jávor Ottó téri Corpus Hungaricum szobornál emlékeztek, ahol közösen koszorúzott Molnár Krisztián és Cser-Palkovics András
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár

A megyeszékhely és Fejér megye önkormányzata közösen emlékezett az aradi vértanúkra. A néma koszorúzáson Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke és Törő Gábor országgyűlési képviselő közösen rótta le tiszteletét a város és a megye lakosságának nevében az aradi vértanúk emléke előtt a nemzeti gyásznap alkalmából a Corpus Hungaricumnál. Néma koszorúzással tisztelegtek a kivégzett aradi vértanúk emléke előtt kedden délután az 1888-ban közadakozásból emelt székesfehérvári vértanúk emlékoszlopánál, a Halesz ligetben. A megemlékezésen önkormányzati képviselők, a Széchenyi István Műszaki Technikum diákjai és tanárai, valamint a Történelmi Vitézi Rend képviselői vettek részt.

Móron is néma volt idén a gyásznap Fotó: Hrubos Zsolt

Mór

A megszokottól eltérően zajlott tegnap az október 6-i ünnepség. Sem ünnepi köszöntők, sem visszaemlékező beszédek, sem pedig kulturális műsor nem színesítette a móri megemlékezést. A szabadságharc hőseinek és az aradi tizenhármaknak néma főhajtással tisztelegtek csupán ebben a vírus miatt megváltozott esztendőben. A kezdetben elénekelt Himnusz alatt minden jelenlévő el tudott mélyedni a gondolataiban, felidézve mindazt, amit híres és névtelen, de mindenképpen példaképnek számító elődeinkről tanult. Aztán Gintner András önkormányzati képviselő koszorúzott Törő Gábor nevében, majd Fenyves Péter polgármester hajtott fejet az emlékmű előtt képviselőtársaival. Erdei Ferenc, a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője is elhelyezte a koszorút, de szinte valamennyi civil szervezet, politikai tömörülés és oktatási intézmény képviseltette magát a csendes eseményen, amit a Szózat dallamai zártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában