párhuzamosan futó projektek

2020.10.20. 07:20

A szépülő szőlőskerteket védik Söréden

Három projekt is fut egyszerre az ötszáz lelkes településen, és mindegyik érinti a falu talán leghangulatosabb részét, a Sörédi Szőlőhegyet.

Palocsai Jenő

Mint kiderült, a százévesnél is idősebb sörédi présház csúcsfalát is újra kell rakni

Fotó: önkormányzat

Folyamatosan fejlesztenek a sörédiek, de kis falu lévén kisebb lépésekben. A településhez tartozik egy igazi kis pincefalu, a Sörédi Szőlőhegy, ahol gyakran kiváló borok készülnek. Ennek a területnek köszönheti a falu, hogy bár a legkisebb területtel rendelkező, de ugyanolyan értékes tagja lehet az öt községből és egy városból álló történelmi Móri borvidéknek.

Végh Rudolftól, Söréd polgármesterétől megtudtuk, hogy jelenleg is zajlanak a munkálatok a szőlőhegyen. Korábban megvásárolt az önkormányzat egy évszázadokról tudó, hallgató, de mégis beszélő présházat és pincét. Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy nem elegendő a nádtető felújítása, teljes tetőcserét kell elvégezni az épületen, és a csúcsfalakat is újra kell rakni. A nád bontásakor kiderült, hogy alatta még a második világháborút megelőző időszakban készült zsúptető rejtőzött. A nagy volumenű munka egyelőre csak az épület külsejét érinti, de a belső teret illetően is komoly felújítási tervei vannak az önkormányzatnak.

A második projekt szorosan összefügg az elsővel, ugyanis a felújítás alatt álló épület mögött húzódó borospince boltíve alatt már pezseg a falu vörös bora, melynek elkészítése azóta hagyomány, mióta saját pincéje is van Sörédnek.

Mint kiderült, a százévesnél is idősebb sörédi présház csúcsfalát is újra kell rakni
Fotó: önkormányzat

A harmadik, jelenleg is zajló fejlesztés a Szőlőhegy bekerítése. A hegy, illetve az erdő felől érkező vad kártétele egyre jelentősebb, így ez ellen védekezni kell.

Végh Rudolf elmondta: – A pincesor tulajdonosai be is keríthetnék az ingatlanjaikat, de attól tartok, elveszne a szőlőhegy arculata, jellege, ezért inkább U alakban telepítünk védőkerítést.

A vadháló és faoszlopok alkotta védősáv tehát elválasztja a szőlőskerteket a vadtól a csókakői, a magyaralmási oldalon, valamint a Vértes felőli hosszú szakaszon. Hogy vonulhasson a vad, a hosszú szakaszba be kellett illeszteni egy váltót, ahol le tudnak jönni a szőlőt dézsmáló őzek és szarvasok a hegyről, ám a délnyugati oldalon egyelőre nyitott marad a szőlőhegy. Ha nem válik be ez a megoldás, az is lehet, hogy a pincesort láncra fűző út másik oldalán alakít majd ki vadkerítést az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában