jövőre talán elkészül

2020.09.23. 07:40

Tolódott a munkálatok határideje a dégi Festetics-kastély és Hollandi-ház felújításánál

A 2018-as év első felében láttak munkának a szakemberek, akik azóta is serényen tevékenykednek a dégi Festetics-kastély és Hollandi-ház környékén.

Szanyi-Nagy Judit

Dég, 2015. március 29. A Festetics-kastély klasszicista stílusú mûemlék épülete. A kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér megyében, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja vesz körül. A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben hamarosan német hadikórház, majd az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon mûködött. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Forrás: MTVA / Bizományosi / Faludi Imre

Fotó: Faludi Imre

Olyannyira sok a tennivaló, hogy a 2020-as határidőből 2021 második fele lett – ekkorra várható, hogy elkészülnek a felújítással, beszerzik a kiállításhoz kapcsolódó eszközöket, és kialakítják magát a tárlatot.

A fejlesztésért felelő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) sajtóosztályától tudjuk: a kastélyban jelenleg festési munkálatok, hideg-meleg burkolatok készítése, kő- fa- és festésrestaurálási munkálatok, valamint gépészeti és elektromos szerelvények felhelyezése zajlik. Ezzel egy időben a homlokzatot és a homlokzati nyílászárókat is folyamatosan megújítják. E munkák elvégzése után következik a kiállítás építése mind a kastélyban, mind a Hollandi-házban – utóbbi helyszín építészeti felújítása már elkészült.

A 90 hektáros kastélyparkot ideiglenesen már átadták, így az belépőjegy váltása után látogatható. Ugyanígy a Hollandi-ház szigete, a játszótér és a parkban zajló séta-tárlatvezetés is igénybe vehető – a most éppen szünetelő sétakocsikázással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában