Életeket menthetnek

2020.09.16. 07:30

Szuperhősök kerestetnek – Nagyszabású véradás lesz Bakonycsernyén

A megszokottnál is nagyobb szabású véradást szerveznek Bakonycsernyén. A részletekről a Vöröskereszt irodájában tárgyalt Szigeti Hedvig, a segélyszervezet megyei vezetője, Turi Balázs, a bakonyi falu polgármestere és Szarka István evangélikus esperes.

Palocsai Jenő

A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet lelkipásztora felkérte a polgármestert, hogy szervezzenek közösen véradást, ami mindig nagyon hasznos, de most, a vírushelyzet miatt különösen az lehet. Bakonycsernye egyébként is rendszeresen szervez véradást a Vöröskereszt segítségével, akár évente négy alkalommal is, de a vírus miatt megváltoztak a körülmények.

Turi Balázs polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: – Idén a pandémia miatt máshogy alakult az élet, így a megszokott 3-4 lehetőség helyett egyszer volt csak szervezett véradás a nagyközségben. Ezért kerestük fel az esperes úrral közösen a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezetének elnökét, hogy legyen a segítségünkre abban, hogy a lakosok tehessenek valamit másokért. Nálunk rendkívül sok véradó van, köztük én magam is, ám közülünk is kiemelkedik egy 25 fős csoport, akik ötven alkalommal adtak már vért.

Mint megtudtuk, toronymagasan a legelső Bakonycsernyén Kovács József, aki 117 alkalommal mentett meg három életet, ami megyei szinten is kiugró teljesítmény. Korábban mindig a művelődési házban zajlottak a véradások, ám ez alkalommal az esperes kérésére kivételesen a Magyar Falu Programnak köszönhetően felújított Ifjúsági Házban lehet majd vért adni, szeptember 17-én délután 14 és 17 óra között.

A helyszínváltoztatással kapcsolatban Szarka István esperes elmondta: – Az új helyszín és az új társszervező talán újabb embereket kapcsolhat be ebbe a körbe. A példamutatás nagyon fontos dolog, és az első ötletem az volt, mikor meghallottam a vérellátóban kialakult szükséget, hogy tegyünk valamit ez ellen, járuljunk hozzá mi is mások egészségéhez. Mindig testi, lelki és szellemi egységként gondolok az emberre, tehát az egészség nagyon fontos része ennek az egységnek.

Szigeti Hedvig elmondta, hogy a Vöröskeresztnek és az Országos Vérellátó Állomásnak alapvető feladata a hazai vérellátás biztosítása. Az idei év kicsit más, ezért fokozott figyelemmel kell megszervezni, hogy sem a vért adók, sem pedig a munkatársaik ne fertőződjenek. Fontos előre figyelmeztetni mindenkit, hogy csak azok jöjjenek véradásra, aki egészségesnek érzik magukat és akik nem voltak külföldön az elmúlt két hétben.

A véradás helyszínére természetesen csak arcot, vagyis az orrot és szájat eltakaró maszkban lehet belépni, pár kérdés és fertőtlenítés kíséretében. Az ilyenkor szokásos űrlap kitöltése egyszerhasználatos tollal történik majd.

A véradással kapcsolatos találkozón elhangzott, hogy nemcsak maga a véradás megszervezése a feladat, hanem a véradás népszerűsítése is. Az esperes egy korábbi, szerinte rendkívül találó szlogent idézett fel, melyben az áll, hogy: Nem kell szuperhősnek lenned ahhoz, hogy életeket ments.

Olvass tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában