sok önkéntes és tartalékos kell még

2020.09.09. 15:00

Szabó István: a társadalom támogatja a honvédelem ügyét

A nemzeti emlékhelyek napján a KEMPP-ben Szabó István honvédelmi államtitkár volt a Honvédség és Társadalmi Baráti Körök (HTBK) Országos Találkozójának vendége. A Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviseletében megjelent államtitkárt itt kérdeztük.

Silye Sándor

Szabó István: Székesfehérvár a katonák fővárosa lesz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Zrínyi 2026 projekt kiemelt honvédelmi és állami program. Hogy áll ennek teljesítése?

– Megfelelő állami és kormányzati támogatást élvezünk e program végrehajtása során. Azok a dolgok, amelyek eddig tervezve voltak, időarányosan megvalósultak. Beszereztük azokat a technikai eszközöket, amelyeket be kellett szereznünk. Nagyon fontos, hogy az állomány felkészítése is megtörtént az új hadieszközök üzemeltetésére. Így kijelenthetem: jól haladunk célunk 2026-ig történő elérése felé.

NATO-tagságunk alapja, hogy a GDP 2 százalékát a honvédségre fordítsuk. Eddig ezt nem értük el, e célhoz is közelítünk?

– A honvédség költségvetését illetően, a walesi megállapodásnak megfelelően, az akkori vállalásunkat tekintve időarányosan állunk. A jelen állapotnak megfelelően el fogjuk érni a két százalékot, amelyet a haderő, a hadsereg fejlesztésére tudunk fordítani. Esetenként, egyes beszerzéseknél, ha a külön kormányzati forrásból biztosított támogatást is számoljuk, akkor az 1,4–1,5 százalékot is elérjük.

A honvédség és a civilek közeledését a HTBK szervezetek is segíthetik. Mennyire közelít e két világ egymáshoz?

– A honvédelem összetett ügy. Ennek letéteményese, a magyar honvédség széleskörű összefogás nélkül nem tudja megvalósítani a rá váró teljes feladatot. Nagyon intenzíven dolgozunk a megfelelő támogatottág megszerzéséért, és ezt már érezzük is a társadalom részéről. De sok dolgunk van még, hogy a feltörekvő fiatalok sokasága, az ifjúság közel kerüljön a honvédelem ügyéhez. Meg kell nyernünk őket, nem feltétlenül az aktív szolgálatnak, hanem a tartalékos szolgálatnak. A civilek támogatását tapasztaljuk, ennek legjobb példája a Honvédség és Társadalmi Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, amely nagyon erős érzelmi töltéssel dolgozik és – az országos szervezettel együtt – támogatja közös ügyünket.

Szabó István: Székesfehérvár a katonák fővárosa lesz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A katonai szakközépiskolák sokat tudnak tenni azért, hogy a fiatalok katonákként gondolkozzanak. Lesz elég ilyen iskola?

– E téren több dologról beszélhetünk. A rendszer csúcsa egy szakközépiskola és kollégium, amely Debrecenben működik. Szándékunk, hogy több ilyen iskolát hozzunk létre, hogy földrajzilag kiegyensúlyozottabb legyen a szakiskolákkal való ellátottság az országban. A Dunántúlon éppen Székesfehérváron áll szándékunkban a következő szakközépiskolát működtetni. Emellett Budapesten is kezdeményezünk egyet, Hódmezővásárhelyen pedig már el is kezdtük az előkészítést. Ezt a rendszert nagyon jól kiegészíti a honvéd kadétképzés rendszere. Sok középiskolában jelen vagyunk, ahol kadétképzés van. Igyekszünk a fiatalokkal mindinkább elfogadtatni a honvédelem ügyét, elkötelezetté tenni őket eziránt, egyben felkészíteni őket a haza védelmére, ami amúgy minden állampolgárnak kötelessége.

A Honvédelmi Sportszövetség is a fiatalok gyakorló tere lehet. Mik a tervek és a konkrétumok?

– A Honvédelmi Sportszövetség szorosan együttműködik a Honvédelmi Minisztériummal az infrastruktúrát tekintve. Több helyen van már lőtér, és még több helyen megkezdődött azok létesítése. Ezeket szeretnénk úgy fejleszteni, hogy ne csupán lőtérként, hanem honvédelmi központként működjenek, bevonva a település tartalékos rendszerét. Jó irányba haladunk, a megvalósítás költségvetés kérdése, de azon dolgozunk, hogy minél több helyen valósággá váljon e terv, így Székesfehérváron is.

Székesfehérvár a honvédség fővárosa. Mikor kezdődik az építkezés, az infrastruktúra fejlesztése, a honi és a NATO-tisztek beköltözése?

– A Magyar Honvédség Parancsnokságának átdiszponálása Székesfehérvárra kidolgozás alatt lévő terv. Amint ez – hamarosan – megtörténik, Székesfehérvár a katonák fővárosa lesz. Megvan a menetrend, és annak megfelelően haladunk, így belátható időn belül valósággá válik minden, és Fejér megye székhelyére kerül, aminek ide kell kerülnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában