Koronavírus Fejérben

2020.09.30. 14:00

Megnőtt az igény a takarítás iránt

A koronavírus-járvány miatt jellemzően több megrendelést kapnak a takarítók, a takarítással foglalkozó cégek.

Bokros Judit

Takarítás vírushelyzetben: Pék Bernadett az egyéni felelősség szerepét is hangsúlyozta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A COVID-19 tavaszi megjelenésével, a védekezés egyik fontos részeként mindenhol nagyobb hangsúlyt fektetnek a különféle felületek fertőtlenítésére. Jellemzően többször végzik el az intézményekben, a cégeknél, s minden olyan helyen, ahol egyszerre több ember jön össze, de az otthonokban is kiemeltebb szerepe lett a rendszeres fertőtlenítésnek.

Éppen ezért nagyobb igény lehet a takarítókra, akik vagy önállóan, vagy cégeknél dolgoznak.

Pék Bernadett egyéni vállalkozó jelenleg négy másik kollégával együtt takarít Fehérváron és környékén. Tapasztalatai szerint a szolgáltatásuk iránti kereslet bizonyos mértékben valóban megnövekedett az elmúlt hónapokban. Főleg cégek és kisebb vállalkozások szociális és irodahelyiségeiben takarítanak, de alkalmi és rendszeres megbízásaik is vannak magánházaknál.

Létszámot a vírushelyzettől függetlenül kellett és kellene növelni, ám ez nem könnyű, hiszen vannak bizonyos elvárások a leendő munkavállaló felé. Fontos, hogy meg tudják szerezni a megrendelők bizalmát, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő színvonalú munkavégzés. Bernadett egyik célja, hogy megszüntesse a sztereotípiákat, s az emberek felismerjék, hogy a takarítóknak igenis fontos szerepük van a társadalomban, amit a jelen helyzet is igazol – fogalmazott.

Takarítás vírushelyzetben: Pék Bernadett az egyéni felelősség szerepét is hangsúlyozta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami a takarítás mikéntjét illeti, arra vonatkozóan van egy belső protokoll, ehhez tartják magukat, de a vírushelyzettől függetlenül is törekedtek a higiénikus és tiszta munkakörnyezet fenntartására. Az viszont igaz, hogy a COVID megjelenése óta mindenhol egyaránt nagyon fontosnak tartják a fertőtlenítő eljárások alkalmazását, amelyeket a környezetet és az embert figyelembe véve, a leghatékonyabb módon alkalmaznak. Mindezek mellett Bernadett is hangsúlyozta: a takarítás mellett esetükben is lényeges az egyéni felelősség, vagyis a rendszeres kézmosás, a maszkhasználat, a távolságtartás.

Egy másik fehérvári takarítócég vezetője egyértelműen megerősítette: több a megrendelés, főleg a családi házaknál lett intenzív a kereslet. Cégeknél, társasházakban, lépcsőházakban is takarítanak azonban. Lépcsőházakban általában hetente 2-szer dolgoznak, s most több fertőtlenítést kell végezni: kérik például a lift gombok, az ajtókilincsek áttörlését. Ezekkel a felületekkel mindenki többet érintkezik. A családi házak tulajdonosai közül azok, akik eddig kéthetente rendeltek takarítást, most jellemzően hetente kérik, és itt is kiemelt figyelmet kell fordítani a kilincsek fertőtlenítésére.

A cégnél jelenleg négy takarítóval dolgoznak, jelenleg ki tudják elégíteni az igényeket, de előfordulhat, hogy bővíteni kell.

A fertőtlenítés történhet ózonos eljárással is. Ez ugyan első hallásra sokaknak riasztó lehet, ám Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke elmondta: az általuk használt, nagy teljesítményű generátorokat teljesen biztonságos módon használják.

- A berendezés a levegő oxigéntartalmát ózonná alakítja át, majd vissza is állítja a megfelelő oxigénszintet. Az ózon fertőtlenítő, vírusölő hatása úgy érvényesül, hogy felhasítja a vírus fehérjeburkát, ezáltal pedig elpusztítja azt. Az eljáráshoz meghatározott időtartamra van szükség, amely attól függ, mekkora helyiségről van szó. Ezt légköbméterben mérjük. Például, egy 600 légköbméteres helyiség fertőtlenítéséhez körülbelül egy óra kell. Miután végeztünk, az adott helyiség akár azonnal használható, mert az ózonszintet visszaállítjuk a biztonságos határérték alá. Van olyan eljárás, amikor azonban szellőztetésre van szükség, ám erre is elég körülbelül 15-20 perc. Mi nem ezzel dolgozunk. Összesen tizenkét gépünk van, s mindig a helyiség méretétől függően választjuk meg, mennyit vetünk be. Minden egyes alkalom előtt virológussal konzultálunk, hogy még célravezetőbb és biztonságosabb legyen a folyamat, és természetesen a kollégák is a megfelelő öltözékben végzik a munkát – tudtuk meg.

Az elnök hozzátette: a tavaszi időszakban sok helyszínre hívták őket, a második hullám megjelenése óta azonban csupán egy, stratégiai fontosságú épületben dolgoztak. Pedig az ózonos eljárás hatékony, gyors, vegyszermentes, és a költsége sem annyira magas, hogy ne érje meg bevetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában