A pákozdi katonai emlékpark továbbra is várja látogatóit

2020.09.22. 11:30

Lövészárkot építenek újjá Pákozdon

A napokban újraépítik azt a több mint százméteres lövészárkot, amely méltó módon őrzi azok emlékét, akik mindenkor, de legfőképpen a két világégés során áldozták életüket hazánk és a magyarság védelmében.

Tihanyi Tamás

Szentesi és székesfehérvári katonák közreműködésével építik újjá, illetve formálják ismét a közönség számára is bejárhatóvá az egykori lövészárokrendszer első és második világháborús szakaszait

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely évtizedeken át „csupán” az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik győztes csatájának felidézését szolgálta a terület fölé magasodó obeliszk által. Mára azonban szinte minden katonaerényünkkel szembesülhet az a látogató, akit érdekel a hadtörténet, mindaz, ami megmaradásunk záloga lett máig. Háborúk, forradalmak, békefenntartó műveletek tárgyi emlékei övezik, színesítik az emlékparkot, melyhez fogható ma már nincs még egy hazánkban

Nem csupán negyvennyolcban dúlt háború e vidéken. Bár a pákozdi katonai emlékparkban sok első világháborús emlék szembesíti a közönséget a nagyapák múltjával, azt kevesebben tudják, hogy 1944 decemberében itt ütköztek meg az országba törő szovjet-orosz csapatok a magyar-német védősereggel. A Margit-vonal egyik, 154 méteres lövészárka éppen a mai emlékhely területén húzódott. A Margit-vonal az akkori védelem legfontosabb, előre kiépített eleme volt a Kárpát-medencében. A 220 kilométer hosszú terepszakaszon önálló támpontokból álló, három védőövet magába foglaló állásrendszer egyik elemét láthatja az, aki Pákozdra látogat. Az árok első szakaszában egy Schwarzlose típusú géppuska makettje fogadja a második világháború iránt érdeklődő nézelődőt, majd kissé később egy 81 milliméteres aknavető állását alakították ki.

Szentesi és székesfehérvári katonák közreműködésével építik újjá, illetve formálják ismét a közönség számára is bejárhatóvá az egykori lövészárokrendszer első és második világháborús szakaszait
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Kitűnő ötletnek bizonyult annak idején, hogy a közönség számára is bejárhatóvá formáltuk az egykori árkokat, ám az idő eltelt, az eső és a szél lassan, de biztosan megrongálta az erődítést. Ezért határoztuk el, hogy újraépítjük a lövészárkokat – mondta Oláh László szakmai igazgató, aki elkísért a helyszínre.

A munkálatokat fehérvári és szentesi katonák végezték eddig, s végzik ezekben a napokban is. Az árokrendszer első szakasza az első, míg a további részek a második világháborút idézik fel. Épül beton óvóhely is, megjavítják az oldalfalakat, mélyítik a meglévő árkokat, majd megteremtik annak a lehetőségét, hogy idővel technikai eszközökkel, például hangszórókkal és különleges világítással növeljék a látogatók élményét.

 

Az emlékpark egyébként igyekszik mindent megtenni látogatói biztonsága érdekében. Ezen a hétvégén, szeptember 26-án bajtársi találkozót szerveznek, amelynek apropója a magyar műszaki kontingens megalapításának 25. évfordulója lesz.

Ők voltak azok, akik a délszláv háború idején annyi dicsőséget szereztek helytállásukkal hazánknak. Aztán szeptember 27-től 29-ig rendezik meg a Honvédfesztivált, s bár a járvány ebben az esetben is sok mindent felülír, az esemény méltónak mutatkozik mindazok számára, akik az ősz egy napját tartalmas, katonai múltidézéssel kívánják eltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában