piactól az óvodáig

2020.09.27. 07:25

Két helyszínen tíz esztendő… – Példaértékűen fejlődik Dég

A piactól az óvodáig. Ilyen sorrendben indultak útnak péntek délelőtt Dégen a meghívottak, hogy egy-egy hivatalos átadás részesei lehessenek.

Szanyi-Nagy Judit

Nemcsak az óvodások pörögtek-forogtak péntek délelőtt a Bóbita Óvoda és az újonnan megépült étkező között: hasonlóképpen telt az elmúlt évtized a dégiek, azon belül a településvezetés számára is. Az elmúlt évek alatt új helyre költözött a piac, s korszerűsödött a főzőkonyha, idén pedig bővült a többi között helyi termékeket is kínáló színtér, valamint az óvoda környéke. Ez utóbbi helyszínen egy új épület áll, amely az óvodások és a helyiek számára nyújt étkezési lehetőséget, valamint egy kicsit beljebb az óvodai játszótérre is korszerűbb, biztonságosabb eszközök érkeztek. Ezenkívül a közelmúltban utcafejlesztés is zajlott a településen, amely természetesen – lakossági részről is – folytatást kíván. S ez még mindig nem minden!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Példaértékű, amilyen fejlődésen a község az utóbbi tíz évben keresztülment. Ezt nem a cikkíró, hanem Varga Gábor országgyűlési képviselő jelentette ki több szem- és fültanú előtt, dicsérve a településvezetés s így Gárdonyi Sándorné polgármester munkáját is. S noha a megjelentek most két helyszínen állomásoztak műsorokat és beszédeket hallgatva, áldást kérve az intézményekre, több fejlesztésről is szó esett az elmúlt évekből.

A helyiek jól tudják: a piac korábban a településközpontban üzemelt, annak helyén mára – pályázati támogatásból – egy településképbe illő, pihenési célt szolgáló tér lett. Jelenlegi helyét 2015-ben foglalta el a piac, most pedig, öt év után, már bővítésről beszélhetünk. Ennek keretében 9 darab fedett, két árusítóhelyes pavilon, valamint 1946 négyzetméter térkő burkolatos szabadtéri árusítóhely jött létre. A kapcsolódó parkolót az önkormányzat pályázati támogatás nélkül, saját erőből valósította meg. A támogatás pedig nemcsak a piacfejlesztéshez, de egy óvodai étkező kialakításához is hozzájárult – összesen 66,9 millió forint értékben. (A pályázati forrást 44,5 millió forinttal egészítette ki az önkormányzat.)

Nemcsak az óvodások pörögtek-forogtak péntek délelőtt a Bóbita Óvoda és az újonnan megépült étkező között: hasonlóképpen telt az elmúlt évtized a dégiek, azon belül a településvezetés számára is.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ennek köszönhetően tért át aztán az ünneplő sereg a piactól a Széchenyi utcai óvoda előtt álló étkezőhöz, amely egy teljesen új, összesen 200 négyzetméter alapterületű épületet takar. Szomszédságában nemcsak az óvoda, de a 2018 márciusában átadott korszerű főzőkonyha is ott áll. A támogatáson kívül önerőre itt is szükség volt, méghozzá 6 millió forintra, székek, asztalok és kiszolgálópult beszerzéséhez. A használatbavétel feltétele volt az előírásoknak megfelelő parkoló kialakítása, amelyet szintén saját forrásból fedezett az önkormányzat. Az óvodások így már az új épületben – és nem a csoportszobákban – étkezhetnek, közösen. Itt az óvodaudvar is megújult: a Magyar falu program keretében 4,8 millió forintból cserélték a már elhasználódott játékokat.

A helyi termékek mellett bármilyen más portékát is szívesen látnak a piacon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közelben pedig hamarosan bölcsőde és tanácsadó épül, s tervben van több utca felújítása is – a már elkészült Kováts Ferenc, Vörösmarty és Arany János utcához hason­lóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában