A honvédelem nem lehetséges a civilek nélkül

2020.09.30. 11:30

Gyuricza Béla vezérezredesre és a pákozdi csatára emlékeztek

A 172 évvel ezelőtti csatára és Gyuricza Béla vezérezredesre emlékeztek kedden a Katonai Emlékparkban, ahol a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fennállásának negyed évszázadát is megünnepelték.

S. Töttő Rita

A pákozd-sukorói csata évfordulójára is emlékeztek kedden a Katonai Emlékparkban, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédség és Társadalom Baráti Kör 25 éves jubileuma apropóján megemlítette annak fontos tevékenységét, a hazafias honvédelmi nevelést, valamint kiemelte a helyszínt, ahová 172 évvel ezelőtt két és fél hónap alatt ért el a honvédsereg. Rávilágított: ez az idő épp elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon a katonákban a harcias szellem – még a túlerővel szemben is. Pákozd – fogalmazott a miniszter –, sok más emlékhelyhez, várromhoz hasonlóan, az a helyszín, ahol a magyar emberek felemelték a fejüket azért, hogy ma „hazánk függetlenségben, békében, boldogságban élhessen”.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta: számtalan helyszínen emlékművek, emlékhelyek, várak, várromok találhatók, amelyek azt mutatják, a magyar emberek sokszor emelték fel büszkén a fejüket azért, hogy Magyarország függetlenségben, békében, boldogságban élhessen. Pákozd is ilyen helyszín: a magyar honvédsereg két és fél hónap alatt ért el a pákozdi csatához. Mint mondta, ez az időszak elegendő volt ahhoz, hogy létrejöjjön az a harcias szellem, amivel felvették a harcot a túlerővel szemben.

Benkő Tibor a pákozdi katonai emlékműnél – annak történelmi jelentőségét is megemlítve – kiemelte a mai haderőfejlesztés fontosságát, amely nem csak a katonákról és az eszközbeszerzésről kell hogy szóljon, hanem arról is, amit a Honvédség és Társadalom Baráti Kör immáron 25 éve képvisel: a fiatalok hazafias honvédelmi neveléséről.

A pákozd-sukorói csata évfordulójára is emlékeztek kedden a Katonai Emlékparkban, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédség és Társadalom Baráti Kör 25 éves jubileuma apropóján megemlítette annak fontos tevékenységét, a hazafias honvédelmi nevelést, valamint kiemelte a helyszínt, ahová 172 évvel ezelőtt két és fél hónap alatt ért el a honvédsereg.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény keretében Görög István, a park ügyvezetője idézte fel Gyuricza Béla vezérezredes munkásságát, felelevenítve, hogy 1999. májusi halálát követően a baráti kör közgyűlése alapító, örökös elnökké választotta az elhunytat. Emléktáblát állítottak tiszteletére 2000. szeptember 29-én – ezt a táblát áldotta meg most Spányi Antal megyés püspök, s itt helyezték el a koszorúkat az emlékezők. Húsz évvel ezelőtt az emléktábla avatóbeszédét Simicskó István mondta, aki most is megemlékezett a vezér­ezredesről, politikai államtitkárról, Székesfehérvár egykori országgyűlési képviselőjéről, a város díszpolgáráról, a baráti kör társalapítójáról.

 

– Számára nagyon fontos volt a hivatástudat. Fontos hivatást választott magának, amelyben nagyon magas szintet ért el, hiszen szárazföldi parancsnokként, vezérőrnagyként, tábornokként fejezte be katonai pályafutását, s ki tudja, hová jutott volna még, ha a betegség nem szól közbe – mondta Gyuricza Béláról Simicskó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Katonai Emlékparkban a mostanság zajló haderőfejlesztés jelentőségéről is beszélt a pákozdi csata példájából kiindulva
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az országgyűlési képviselő hozzáfűzte: – De az biztos, hogy megértette az idők szavát és jeleit, s levonta a szükséges tanulságokat, hiszen arról beszélt: szükség van a társadalom felé való nyitásra, a honvédség és a társadalom kapcsolatára – amely aztán a székesfehérvári baráti kör létrehozásában is szerepet játszott. Látta, szükség van arra, hogy a társadalmat, a civil világot is meg kell szólítani. Főleg ebben a sajátos korban, hiszen ma már nemcsak a hagyományosan vett katonai értelemben kell a hazát védenünk, hanem számos más módon is. Megváltozott a hadviselés kultúrája, a modern technikai eszközöket is bevetik az emberek befolyásolására. Ezért kell az egészséges értékrend, melyet Gyuricza Béla is folyamatosan felmutatott – melynek lényege a hazaszeretet. Példaértékű életére ezért kell hát emlékeznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában