Másfél évnyi szervezés és kemény munka eredménye lesz látható

2020.09.10. 07:00

Püspöki ajándékkal is gazdagodik a híres búcsújáró hely Bodajkon

A frissen felújított Mária-kegyhelyről és a közelgő búcsú ünnepéről a plébánost, Mórocz Tamást kérdeztük.

Palocsai Jenő

Sok látogatóra, zarándokra számítanak a Mária-napi búcsút ünneplő, teljes felújításon átesett kegyhelyen ezen a hétvégén. A búcsúra a kegyhely megszépült, és bár lesznek még apróbb simítások, kisebb javítások, de ezek már nem hátráltatják a nagy ünnepet. Most szombaton Spányi Antal megyés püspök megáldja a kegytemplombelsőt, amely teljesen elkészült, és felszenteli az új miséző oltárt, amelybe egy ereklyét helyez el. Olyan ajándékot ad, amely az egész magyar egyház életében is kiemelkedő, és ezzel fogja megerősíteni a kegyhely ősiségét, eredetét.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

E hét szombat már Mária-nap, amikor mindig nagy számban érkeznek a hívők a kegyhelyhez. Mit tudhatni az idei alkalomról?

– A szombati szentmise este hatkor kezdődik, bent lesz a templomban, és bár oda csak a meghívottak mehetnek be, nem marad le senki erről a magasztos eseményről, hiszen szabadtéren kihangosítjuk, illetve kivetítjük a híveknek a szentmisét. Vasárnap 10.30-kor lesz a püspöki szentmise, melyet szabadtéren tartunk meg. Ennek keretében a főpásztor megáldja a felújított udvart, és végre megláthatja a közönség is, hogy mennyit változott az elmúlt 18 hónapban a templom és annak közvetlen környezete. A kegyhelynek nincs olyan része, ami ne újult volna meg, ne alakult volna át. Egy kedves ismerősöm mondta a napokban, látva a felújítás utolsó stádiumát, hogy ez az építkezés más, mint a többi. Azt mondta, hogy legtöbbször a rajzok és az előre megálmodott, majd legyártott modellek mindig szebbek, mint az, ami a valóságban elkészül, azonban a Mária-kegyhely sokkal szebb és impozánsabb lett, mint amit a makett jósolt. A kegytemplomot soha nem láthattuk eddig így, de most már elmondhatjuk, hogy a templom belül úgy néz ki, mint amikor a kapucinus atyák 1742-re megépítették, majd 1750 körül bebútorozták a templomot.

Most szombaton Spányi Antal megyés püspök megáldja a kegytemplombelsőt, amely teljesen elkészült, és felszenteli az új miséző oltárt, amelybe egy ereklyét helyez el. Olyan ajándékot ad, amely az egész magyar egyház életében is kiemelkedő, és ezzel fogja megerősíteni a kegyhely ősiségét, eredetét.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mi az ön személyes véleménye?

– Engem különösen megfogott az eredmény. Most értettem meg igazán, hogy mekkora tisztelet és szeretet volt az Isten és annak Édesanyja iránt, hogy egy ilyen gyönyörű, kívül világos színű, letisztult formájú templomot emeltek, mely pazar pompával díszített belső teret rejt. Megrendítő, hogy mennyi tisztelet volt az akkori emberekben és az adományozókban, hogy egy ilyen templomot építettek tiszteletük jeléül a barokk korban. Szerencsések vagyunk, mert az a korabeli, eredeti szépség most előttünk is feltárul. Ehhez idomul az udvar, melynek felújítása során a felhasznált színek is előre meghatározott tervek alapján lettek kiválasztva, így a szép zöld fű, a fehér kőfelületek és a piros térkő valahogy sugallja azt az érzést, amit mi gondolunk erről a kegyhelyről, vagyis hogy a magyar nemzet ősi szentélye, melyet Szent István király zarándoklatának helyszíneként tartunk számon.

Mórocz Tamás plébánost különösen megfogta a hosszas felújítás eredménye
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Felkészülten várják a Máriától Máriáig zarándoklat résztvevőit?

– Valóban várjuk őket a vasárnapi szentmisére, ám nem ők az egyetlenek, hiszen már régi hagyomány, hogy Oroszlányból, Tatabányáról, Gántról, Mórról, Pusztavámról érkeznek hozzánk, és emellett egy másik, több mint száz éve zarándokló csoport érkezik a megyeszékhelyről. De jöttek már Polgárdiból és Füléről kerékpárral, új belépők a Zirc, illetve Csatka felől érkezők. Ettől válik igazán élővé a zarándoklat, különösen mikor a zarándok és az őt fogadó közösen érezheti meg a megérkezés örömét.

Hogyan készültek fel a vírushelyzetre?

– Nagy közösséget várunk, ezért őket szabadtéren fogadjuk, a szentmiséket kint tartjuk. A templom látogatható lesz, de vigyázni fogunk, hogy egyszerre ne legyen bent sok ember. Sikerült több fiatalt is bevonni a munkába, így a karitász munkatársai felkészültek arra, hogy szép egyenmellényben, gumikesztyűvel, maszkkal ellátva folyamatosan fertőtlenítsék a közösségi helyiségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában