Díjaztak is

2020.09.14. 07:40

Fejér megyei túrázók találkoztak a természetben

Vezetett gyalogos és kerékpáros túrák várták a találkozó résztvevőit az elmúlt hétvégén Kisgyónban. Öt egyesületi tag díjazásban is részesült.

Héjj Vivien

A találkozónak fontos mozzanata a megemlékezés az egykori túratársakról, barátokról Fotó: Nagy Norbert

A több évtizedes múltra visszatekintő Fejér Megyei Természetbarát Találkozóval a szervezők évről-évre lehetőséget biztosítanak a megyei természetjáró egyesület tagjainak arra, hogy egy kellemes hétvége keretében találkozhassanak, szórakozhassanak. A kiindulópont ezúttal is a kisgyóni Természetbarát Telep volt, amelynek udvarán sátrakat is felvertek azok, akik az éjszakát is a természet lágy ölén szerették volna tölteni.

– Az 50-es években indult a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség, azóta minden évben rendezünk megyei turistatalálkozót, 1980 óta minden évben Kisgyón szolgál az esemény helyszínéül. A szövetség alapvetően a Fejér megyei turistaszervezeteket foglalja egybe, jelenleg 17 tagszervezetünk van. Körülbelül 200-250 fő szokott itt összejönni, a legnépszerűbb program általában a teljesítménytúra – kezdte Horváth István, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség titkára, akitől megtudtuk, a teljesítménytúrákra nagyon sok fiatal is érkezik.

Az események már pénteken elkezdődtek. Az éjszakai túra során csillagképek segítségével tájékozódhattak az erdőjárók. A szombati nap is programokban gazdag volt: különböző távú vezetett gyalogos és kerékpáros túrákon vehettek részt a természet kedvelői, emellett az Alba Regia-barlangot is felfedezhették a találkozó résztvevői – természetesen szakmai segítséggel. Ezen a napon adta át Sűdy Péter a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke a Fejér Megye Természetjárásáért emlékplaketteket. Idén öt fő részesült díjazásban a természetjárás fejlesztése érdekében kifejtett komplex, kiemelkedő, folyamatos és aktív tevékenységéért. Elismerést kapott Durmitsné Baics Rózsa, Györök Henrietta, Lőrentei Anna, Tábori Zoltán és Végh Jánosné.

A találkozónak fontos mozzanata a megemlékezés az egykori túratársakról, barátokról Fotó: Nagy Norbert

A díjak átadása után a Természetbarát Telep udvarán felállított kopjafán elhelyezett szalagokkal emlékeztek az elhunyt turistatársakra.

Az utolsó napon, vasárnap a Hegyi Imre emléktúrára indulhattak kicsik és nagyok egyaránt. A Tési-fennsíkon, a Keleti-Bakony térségében elhelyezkedő emlékparkban 5, 10, 20 és 30 kilométeres távokat teljesíthettek a résztvevők. A változatos kilométerszámoknak köszönhetően a kevésbé tapasztalt természetjárók is megtalálhatták az edzettségüknek megfelelő hosszúságú útvonalat.

A találkozó lehetőséget biztosít minden korosztálynak az aktív kikapcsolódásra. A természetjárás egyszerre nyújt tesi és lelki feltöltődést, emellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy közösséget kovácsol, megtanít tájékozódni, és lehetőséget biztosít olyan útvonalak bejárására, melyek számtalan természeti értéket rejtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában