2020.09.09. 07:35
Cecei dinnyekampány: őszelőn is vehető, ehető
A sárbogárdi futónapról hazafelé autózva dél felé veszem az irányt, már csak átugrom a szomszédba egy jó kis dinnyéért!
Szilvi a betérő házaspárnak nem csak dinnyét ajánlott
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap
A cecei dinnye ma is fogalom a megyében és környékén, az erre autózók nem állják meg, hogy ne vásároljanak belőle. Nemes Lászlóék családja például több mint három évtizede foglalkozik már gyümölcs- és zöldségtermesztéssel. Szilvi a betérő házaspárnak a görögdinnye mellett más terméket is ajánl. Természetesen jut a zacskókba az ugyancsak kiváló cecei paprikából, no meg a csöves csemegekukoricából és az öklömnyi nektarinból úgyszintén.
A cecei polgármester, Fazekas Gábor az idén nyáron is Abán, Daruszentmiklóson és Sárosdon töltötte a szabadságát. A faluvezető hosszú évek óta bejáratott útvonalon árulja a dinnyét kocsija utánfutójáról. A család több hektáron dinnyézik, és őstermelőként szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak.
Az Agrárminisztérium közleményéből tudjuk: nálunk az idén a dinnye termőterülete 4000 hektárra csökkent a koronavírus-járvány hazai megjelenése miatt. A megtermelt dinnye mennyisége elérte a 160 ezer tonnát, aminek a 40 százaléka került exportra, a többi között cseh, lengyel és szlovák piacra. A hazai átlagos dinnyefogyasztás jelenleg évente 10 kilogrammot tesz ki.
A dinnye kiváló beltartalmi értékekkel bír, a sárga- és a görögdinnye egyebek között A-, C-, B6- és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz, víztartalma miatt kiváló hidratáló hatású, ami a fejlődő szervezet számára is kimondottan előnyös. Hozzájárul továbbá a szív egészségéhez, jót tesz a bőrnek és a hajnak, javítja az emésztést.