Beépíthető a betonkoszorút kapott épület tetőtere is

2020.09.10. 07:15

A tető immár kipipálva Zámolyon

Régóta várt az önkormányzat arra, hogy megfelelő forrást találva felújíthassa a régi óvoda, az eredetileg gazdatiszti lakásnak készült épület tetejét, amely ma 3 szolgálati lakásnak ad otthont.

Borsányi Bea

A tetőt lecserélték, az épület külsejének felújítása még várat magára

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1810-ben épült, nagyjából 300 négyzetméteres épületet még Zámoly egykori urai, a Meránok építtették, és a Magtár mellett ez a falu legrégebbi, még használatban lévő épülete. Eredeti, ma már több mint 200 éves tetőszerkezete, amely alatt betonkoszorú sem volt, bőven megérett a cserére. A rossz szerkezet és a hiányos cserepek miatt a beázás is rendszeres volt, a falak repedezni kezdtek.

Az önkormányzat végül 2019 év végén a Magyar falu programban közel 24 millió forintot nyert, ebből végezték el a szükséges munkálatokat. Az eredeti elképzeléseknél azonban némileg többet kellett a régi óvodára költeni, mert a tető levétele és a fóliázás elkészülése közötti időszak annyira esős volt, hogy a lakások beáztak, ezért mindegyiket gipszkartonozták, de kicserélik a laminált parkettát, és ki is festenek. Az új tetőszerkezet úgy lett kialakítva, hogy az épület alkalmas legyen a tetőtér beépítésére is, így szükség esetén további szolgálati lakások is kialakíthatók benne.

A tetőt lecserélték, az épület külsejének felújítása még várat magára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A projekt a tetőcserével csak átmenetileg zárult le, hiszen, ha újabb forrást találunk, kívülről is szeretnénk rendbe hozni az épületet. Ám vannak most ennél fontosabb feladataink is – mondta Sallai Mihály polgármester.

Az önkormányzat éppen a múlt héten pénteken adott be egy pályázatot, amelyből a Mesevár óvodát szeretnék egy újabb csoportszobával és egy mosdóval bővíteni. A zámolyi óvodáskorúak létszáma az elmúlt években annyira megugrott, hogy már a két évvel ezelőtt csoportszobává alakított tornaszobával együtt sincs elég hely a kicsik elhelyezésére. A tervek között szerepel egy olyan helyiség kialakítása is az újonnan épülő részben, ahol az óvodai alkalmazottak le tudnak ülni értekezletek alkalmával, mert erre sincs hely. Az óvodában éppen most folyik az egyik meglévő mosdó felújítása, ami egy héten belül el is készül. Az óvoda előtt pedig hamarosan megújul a Széchenyi utca egy járdaszakasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában