Poklosi Péter mesélt

2020.09.25. 07:40

A Hosszú temetőben találkozik múlt s jelen

Különleges sétára invitálta az érdeklődőket Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület elnöke. A Palotai úti Hosszú temetőben mesélt régmúltról, a város nagyjairól, hőseiről, akik itt nyugszanak.

S. Töttő Rita

Az őszi temetői sétán Poklosi Péter invitálta a történelmi múltba a résztvevőket a Hosszú temetőben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szokásos éves őszi temetői sétára invitálta az érdeklődőket csütörtökön Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület elnöke. A Palotai úti Hosszú temető kápolnájánál kezdte történelmi tematikájú őszi sétáját Poklosi, aki különlegességeket is tartogatott a vele tartóknak. – Egy-két frissen megtalált sírkövet is érintünk a sétánk során, melyeket 1814–1830 között készítettek – árulta el az elnök, aki tavaly hasonló temetői sétán mutatta be a város 1956-os sírjait a látogatóknak. Ezúttal a kápolna történetével, valamint az egyesület fontos munkásságával ismertette meg elsőként a csoportot. A szervezet egyik fő céljának tekinti ugyanis a temető állapotromlásának megelőzését, helyreállítását, melyre immáron négy éve különösen nagy figyelmet fordít. A 150–170 éves kripták egy része ugyanis felújításra szorul – ezekhez a munkálatokhoz járul hozzá támogatásával a székesfehérvári önkormányzat. Az egyesület pedig, elvégezve a munkákat, elszámol a felhasznált összegekkel.

Az őszi temetői sétán Poklosi Péter invitálta a történelmi múltba a résztvevőket a Hosszú temetőben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Palotai úti Hosszú temetőben hírességek, székeskáptalanok, polgármesterek, katonák, háborús hősök, a kultúra nagyjai, orvosdoktorok, művészek leltek örök nyugalomra – a róluk szóló történeteket hallhatták még Poklosi Pétertől ezen a szép őszi napon.

A Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület elnöke felidézte a nem épp oly derűs múltat is, amikor a világháborús bombázások hősi áldozatainak temetkezési helyeit mutatta meg a sétán résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában