érmeket is átadtak

2020.08.28. 11:06

Vida Pálra emlékeztek Fejér megye tűzoltói

Vida Pál születésének 165. évfordulója alkalmából a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség megemlékezést szervezett az egykori számtanácsos és ugyanakkor nagyszerű tűzoltó sírjánál.

Katasztrófavédelem

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A rendezvényen felelevenítették Vida Pál munkásságát, melyhez alapot Csiszár István: A Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség Története című könyve szolgáltatott.Vida Pál 1855. augusztus 27-én született Székesfehérváron, és 19 éves volt, amikor 1874-ben a székesfehérvári tűzoltók sorába lépett. Szülővárosának önkéntes tűzoltótestületében töretlen akarattal és a legszívósabb hűséggel tevékenykedett egy életen át. A bajtársai körében eltöltött majdnem hetven esztendő alatt több beosztást is betöltött, mindegyikben példamutatóan helytállt.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Harmincéves volt, amikor megszervezte a Fejér vármegyei tűzoltószövetséget, aminek 45 éven át volt mindenes titkára, majd 1925-től alelnöke, s egyben évtizedeken át vármegyei tűzrendészeti felügyelő is. Az országos elnökségnek 40 éven át volt választmányi, majd elnökségi tagja. Nem csak lelkes ügyszeretetével, hanem elismert szaktudásával is népszerűsítette a tűzoltóságot. Számos cikke és könyve jelent meg, szerteágazó és soha nem lankadó, eredményes munkásságáért a sok megbecsülés mellett királyi kitüntetésben is részesült. Hosszú és termékeny életére Székesfehérváron 1944. május 23-án tett pontot a halál. Hamvai Székesfehérváron, a Palotai úti Hosszú temetőben pihennek.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A megemlékezés keretében a Magyar Tűzoltó Szövetség által alapított szolgálati érmek átadására is sor került. Hosszan tartó eredményes munkája elismeréseként 10 éves szolgálati érem elismerésben részesült: Horváth László, 25 éves szolgálati érem elismerésben részesült: Németh József, 30 éves szolgálati érem elismerésben részesült: Heiger László, 40 éves szolgálati érem elismerésben részesült: Varga Lajos. Ők valamennyien a Perpetum Nemzetközi Kutató-mentők Alapítvány tagjai. 25 éves szolgálati érem elismerésben részesült: Benke Dávid Dénes, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában