A település neve egy személynévből alakulhatott ki

2020.08.21. 20:00

Vám és Dád is Igaré!

Aki járt már Igaron, tapasztalhatta: egy hosszú, nagy kiterjedésű településről van szó.

Szanyi-Nagy Judit

Tavalyi felvételünkön a dádpusztai Ozora Fesztivál egy mozzanata látható

Fotó: FMH-Archív (SzNJ)

Fejér megye egyik egészen déli településéről beszélünk, amely a Bozót-völgy és a Sárvíz-völgy közötti löszháton fekszik. Természeti adottságai jók: egymást érik a völgyek, s magáénak tudhatja a következő vizeket is: Rezes-tó, Hordóvölgy-vízállás, Igari-tó, valamint a Bozót- és a Pósa-patakot. Ez amekkora áldás – a földművelést tekintve –, olyannyira átok is az Igaron élőknek, hiszen a településre könnyen betör a víz. Ezzel a közelmúltban is meg kellett küzdeniük a helyi lakosoknak.

A település első írásos említése 1324-ből származik, akkor Igorként hivatkoznak rá. Bizony, a név egyes elméletek szerint az ógermán nyelvből, az Ingvar személynévből (óorosz Igor személynév) eredeztethető, míg egy másik feltételezés szerint a középiráni nyelvben az igar erőst jelent, s ugyancsak személynévként vésődött be a településen élők tudatába.

A község területén a középkorban Igar, Vám és Dád három önálló faluként létezett, ám a 16. század végén mindhárom település elpusztult. Újraélednie csupán Igarnak sikerült. A ma is ismert településrészek 1871-től tartoznak a községhez: ezek Vámpuszta (Galástya), Vámszőlőhegy és Dádpuszta.

Tavalyi felvételünkön a dádpusztai Ozora Fesztivál egy mozzanata látható
Fotó: FMH-Archív (Szanyi-Nagy Judit)

Vám a nevét a középkorban – valószínűsíthetően – onnan kapta, hogy a közelben egy fontos átkelőhely királyi vámszedői állomásoztak. Akkoriban a Mezőföldről Somogyba nehéz volt átjutni, mivel ezt a dunántúli részt északnyugat és délkelet irányban kettévágta a Sió-csatorna.

Igaron 1900-ban 1786-an, 1949-ben pedig 2577-en laktak; a csökkenés a világháborúkat követő évtizedekben vált tendenciává. A lakosok összlétszáma 1990-ben 1254, 2001-ben pedig 1098 fő volt. Ők 1984-ben is nagy területen éltek: a statisztikák szerint 4119 hektárt tett ki Igar, amelyből 2851 hektár szántóként, 538 hektár pedig rétként, legelőként üzemelt. A fő tevékenységi kör a mezőgazdaság, földművelés volt.

Azonban a községben nemcsak a természet, de az ember is alkotott. A fő település kétségkívül egyik legjelentősebb épülete az 1835-ben épített, barokk stílusú református templom (melynek tetejét éppen ezekben a napokban renoválják), de a Vámpusztán található, Hübner Ede által 1773-ban tervezett, késő barokk stílusban épült kastély (maradványai) is szóra érdemesek. Vámpusztán egy bronzkori földvár romjait találták meg. Dádpusztán egy másik világot, az Ozora Fesztivált keltették életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában