12 stációból álló kálvária

2020.08.14. 07:40

Közelednek talán már az álláspontok Abán

Egyik pillanatról a másikra elbontották az Emlékező fák nevet viselő stációkertet a belvárosban. Sokakat felháborít az eset, míg mások lényegesen tárgyilagosabban állnak a kérdéshez.

Palocsai Jenő

A „leszerelt” stációk

Fotó: Fehér Gábor

Gyakorlatilag két csoportra oszlott a település és a közösségi oldalak közvéleménye a lapunk által is megírt abai esettel kapcsolatban. A Mikula Lajos által vezetett önkormányzat dolgozói egy délelőtt alatt elbontották a 12 stációból álló kálváriát.

Kő Boldizsár, a Krisztus szenvedéseit ábrázoló ke­rá­mia­képek alkotója megosztotta közösségi oldalán a világgal, mi is történt. Sok hozzászóló szobordöntéshez hasonló cselekedetnek, rongálásnak minősítette az esetet. Az alkotás láncfűrészek martaléka lett, véleményezik mások.

A „leszerelt” stációk

Az installáció nem közterületen állt, így a tulajdonosokkal is beszéltünk. A háromból az egyik szeretné a szóban forgó területet használni.

A kialakult helyzetet nyomon követjük, ezért beszéltünk már a tiltakozókkal, a város vezetőjével, a terület egyik tulajdonosával, és végigolvastuk a hozzászólásokat. Egyedül magát a művészt, Kő Boldizsárt nem sikerült még utolérnünk. A kérdéseinket már feltettük, és várunk a válaszra, ugyanakkor az enyhülés talán már meg is kezdődött, ugyanis úgy tudjuk, az alkotó és Mikula felvették egymással a kapcsolatot.

Kő Boldizsár ebben a témában írt legújabb bejegyzéséből az derül ki, hogy a stációk a templomkertbe kerülnek, és hogy Mikula elnézést kért, amiért nem tájékoztatta erről a művészt, valamint ígéretet tett arra, hogy a felállítást már együtt végzik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában