kihasználták a természetes adottságokat

2020.08.03. 20:00

Kaland az alcsútdobozi zöld erdőben, bátorságpróbával

Az arborétum tőszomszédságában zöldell a Csaplári-erdő, a vadregényes helyszínen rejlik egy kalandpark. Igazi fákon másznak magasba a legbátrabbak, a biztonsági felszerelés szavatol.

Zsohár Melinda

Harangozó Dávid (jobb szélen) a tatai Nagy családdal, az édesapa, Zoltán három gyermekét, Borbálát, Júliát és Sámuelt hozta el a vadregényes Csaplári-erdő kalandparkjába Fotó: Zsohár Melinda

A koronavírus miatti óvintézkedések miatt nem tudtak tavasszal látogatókat fogadni, de most teljes zöld pompájában ugyancsak csábító az alcsútdobozi kalandpark. A helyiek leginkább kastélykertnek nevezik az arborétumot a különleges fáival, s mellette a Csaplári-erdőt szintén az uradalmi időkben telepítették – őshonos fákból, s azok tovább dúsultak.

arangozó Dávid profi munkavédelmis, rutinosan biztosítja a kis kalandorokat
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Gyönyörű a hársfasor, s itt található az ország legöregebb libanoni cédrusa, mindazonáltal az egész úgy néz ki, mintha magától nőtt volna ki a földből. A négy éve nyílt kalandparkban kihasználták a természetes adottságokat, ott helyeztek el oszlopokat, s a biztonsághoz nélkülözhetetlen elemeket, ahol szükséges volt.

Harangozó Dávid (jobb szélen) a tatai Nagy családdal, az édesapa, Zoltán három gyermekét, Borbálát, Júliát és Sámuelt hozta el a vadregényes Csaplári-erdő kalandparkjába Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A bicskei Családsegítő Központból érkezett egy gyerekcsapat, Tax Blanka kíséri őket a kisebbeknek kialakított pályán. A felcsúti Harangozó Dávid a nyitás óta animátorkodik itt, idén ő lett a vezetője a parknak. Munkavédelmi technikus, profi tehát, úgy ismeri a fákat, a „csúszó-mászó” elemeket fent és lenn, mint a tenyerét.

Harangozó Dávid évekig animátorként dolgozott, soha nem volt baleset a kalandparkban
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Állványok, kilépők, drótkötelek segítenek a magasba vágyóknak. Tatáról jött el a Nagy család – az édesapa, Zoltán és három gyermeke, Borbála, Júlia és Sámuel, gyorsan felszerszámozzák magukat. Sisak, biztonsági öv, kesztyű, a kicsik sem félnek, érzik, hogy stabilan tartja őket a felszerelés. Nagyon romantikus és izgalmas, hogy a fák tetején „repkedhetnek”, bátorságpróba, sport és kaland az élmény.

Nagyon biztonságosak a pályák, így nevezik a különböző magasságú és nehézségű elemeket: van gyermek-, junior- és felnőttpálya.

A magasság dönti el, hogy ki hova mehet fel, nem az életkor. Egy csapatépítő pályát is kialakítottak, ég és föld között lengedezve a dróton kiderül, ki kivel szolidáris… Játék. Trambulinokon is lehet ugrálni, van, aki ott kezdi a bátorságpróbát. Dávid maga aktívan futballozik, Bicskén a 2018–19-es évadban a Fejér megye I. bajnokságban a győztes csapat tagja volt, 2019–20-ban Biatorbágyon a Pest megye I. osztály nyertes csapatát erősítette, jelenleg Felcsúton játszik a megyei csapatban.

A bicskei családvédelmi központból érkeztek a gyerekek a kalandpark
gyerekpályájára Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Herceghalmon edzősködik, utánpótláskorú gyerekekkel foglalkozik. A kalandpark megunhatatlan kaland neki is, bár felelősségteljes munka. A kalandparkban a magas fák ágai összeborulnak, lombsátorként szűrik meg az erős napsugarakat. A domboldalon álló fák tetején állva egészen különleges térélményben részesülnek a kalandorok. Éjszaka persze bejárnak a vadak, sok a madár, csak annyira avatkoztak a természeti környezetbe, amennyire muszáj volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában