Újra megtelik élettel az épület

2020.08.29. 07:45

Itt van az ősz, itt van újra – Felkészülten várják a szeptembert az Olajfa Református Óvodában

Augusztus utolsó hetét írjuk, az Olajfa Református Óvoda udvara pedig újra megtelt élettel. A gyerekek önfeledten játszanak az udvaron, a háttérben folyik az új óvoda építése. Kétségtelen, az ősz már itt kopogtat az ajtón.

Bagotai Zsanett

Újra az óvónéni karjaiban

Fotó: Bagotai Zsanett / Feol.hu

Bár még csak jóval kevesebb gyermek van, és jövő héttől indul be teljes egészében az óvodai élet, jó érzéssel töltött el, hogy mosolygós, életvidám lányok és fiúk lepik el a udvart, akiken látszik, hogy nagyon várták már, hogy találkozzanak.

Kezdjük azonban egy kis visszatekintéssel, amikor is elcsendesült az óvoda, és online térbe költöztek a gyerekek, óvónénik is.

Arról, hogy hogyan zajlott az online nevelés, Mocsáriné Brunner Boglárka vezető óvónő mesélt nekünk.

- Mindig a járványügyi helyzetnek megfelelően jártunk el, mind a kollégák, mind a szülők ehhez alkalmazkodtak. Azt gondolom, hogy mindenki rugalmasan kezelte a kialakult helyzetet. A kollégák a szülők segítségére voltak, és folyamatosan tartották is a kapcsolatot velük az interneten.

Baranyai Erna óvónő beszámolt arról is, hogy sok lelki segítséget is nyújtottak a családoknak, ha épp arra volt szükségük. Nem maradtak el a születésnapok sem, hiszen a kreativitásnak semmi sem szabhat határt. Gyertyákat fújtak el a gyerekek, csoportos beszélgetéseket szerveztek, így senkinek sem kellett nélkülözni a buli hangulatát.

A polgármester utasításait követve pedig, ahogy lehetett, megnyitották az óvoda kapuját és érkeztek a gyerekek. Nem voltak sokan, az ügyeleti rendszerben 27-28 fős létszámmal működtek.

Újra az óvónéni karjaiban
Fotó: Bagotai Zsanett / Feol.hu

Nyakunkon a szeptember, milyen óvintézkedéseket, szabályokat kell majd betartani az óvoda életében?

- A megjelent intézkedési tervre támaszkodhatunk, illetve az óvodavezetők a NNK-tól kaptak egy kimondott állásfoglalást. Ez alapján a szülők bemenetele van szabályozva, illetve a benntartózkodási rend mind a dolgozóknak, szülőknek, gyerekeknek. A szülők maszkban léphetnek csak be az épületbe, de a dolgozók számára nem lesz kötelező az arc eltakarása, és természetesen a gyerekekre sem vonatkozik ilyen szabály. Mindemellett folyamatos fertőtlenítést és szellőztetést kell biztosítanunk. A játékokból is igyekszünk a könnyebben tisztítható darabokat előtérbe helyezni – mondta a vezetőóvónő.

Várhatóan 86 gyermek fogja megkezdeni az óvodát szeptemberben, amely három és fél csoportra oszlik majd el, mivel van egy kis létszámú csoport is.

Mit gondolnak, a gyermekeben vajon mennyire tudatosult ez az egész járványhelyzet?

- Amikor kinyitott az óvoda, járványosat játszottak, tehát a játékukban megjelent. Valószínűleg téma volt otthon, a szülők beszélgettek velük és az üzletekben is látták, hogy mindenki maszkot visel, ki vannak téve a fertőtlenítők a bejáratokhoz. Ezt mi is használjuk, mással mosnak kezet, mint korábban, és a kezdetek kezdetén még mi dolgozók is maszkban voltunk. Tehát van bennük egyfajta tudatosság, és a nyaralásukról hazatérve is arról meséltek, hogy melyik országban mit kellett csinálni, máshol is maszkot hordtak az emberek, nem csak itthon. Úgy gondolom, teljesen beépült az életükbe a kialakult helyzet és tisztában vannak a dolgokkal – mesélte Baranyai Erna.

Készülnek arra, hogy esetleg súlyosbodik a járványhelyzet és újabb szigorítások jöhetnek?

- Természetesen készülünk, intézkedési tervet is kell készíteni. A szülők, gyerekek és mindenki szempontjából azonban az lenne a legjobb, ha minden a normális kerékvágásba el tudna indulni, és maradna is, hiszen szükségük van a közösségi létre, a szülőknek pedig nagyon nehéz megoldani a gyermek felügyeletét abban az esetben, ha az óvoda bezárja kapuit – zárta sorait Bogi néni.

A gyermekeken lehetett látni hogy, örülnek egymásnak és nagyon várták már, hogy újra együtt játszhassanak, közösségben legyenek.

Noémi és Marianna középső csoportosak, mindketten a Galamb csoportba járnak és mint megtudtam, bár őszintén szólva látszott is rajtuk, a legjobb barátnők is.

Nemcsak ovistársak, legjobb barátnők is
Fotó: Bagotai Zsanett / Feol.hu

Meséltek egy kicsit a nyári szünetről, arról, hogy miket szeretnek játszani, és hogy várták-e már az ovistársakkal, óvónénikkel való találkozást.

Noémi például a Dunánál volt nyaralni a családjával, ahol sokat játszottak és nagyon jól érezte magát, igazolja ezt a hatalmas mosoly, amivel mesélte a történetet. Marianna számára nagy élmény volt, hogy újra lehetett moziba menni, ki is használták az alkalmat és az anyukájával megnézték a Scobby-Doo legújabb részét, ami nagyon tetszett neki. Kálozra is eljutott a nagymamájához, ahol ott is aludt és élvezhette, hogy a nagymama lesi minden kívánságát.

Mindketten nagyon várták már, hogy kezdődjön az ovi, hiszen csak itt szoktak találkozni és jó nagyokat játszani. Babázni és társasozni szeretnek a legjobban, az udvaron pedig bújócskázni, fogócskázni szoktak a többiekkel, de mindenféle játékban benne vannak, a lényeg, hogy együtt legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában