rendőrt is hívott

2020.08.09. 07:00

Hiába volt érvényes jegyük, leszállította a fiatalokat a kalauz Gárdonynál

Drága tanulópénz volt annak a két 13 éves gyereknek, akiket a kalauz le akart szállítani a vonatról azért, mert noha jegyük volt, igazolványuk nem.

S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendőrség hatására folytathatták csak az utazást a gyerekek Velencéig, ahol szülő várta őket. Bárhogy is vesszük, mindenképpen feszültségekkel teli és kérdőjeleket maga után hagyó történetet mesélt el egy fehérvári anyuka. Múlt héten történt az eset, a vonaton: „13 éves lányom és barátnője ma elindultak hozzám a Velencei-tóra. Székesfehérváron 10:48-kor szálltak fel a vonatra, érvényes, Velencéig szóló diákjeggyel. Diákigazolványukat otthon felejtették. A kalauz Gárdonynál leszállította őket a vonatról! Rendőrt hívott rájuk!” – meséli az anyuka, hozzátéve, hogy a jegyellenőr a gyerekek elmondása szerint minősíthetetlen hangnemben beszélt velük, s a rendőrök hatására maradhatott mégis a két gyerek a vonaton.

Vonaton is kell tudniuk igazolni magukat, de le nem szállíthatják őket

Ezt kérdésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. Nyilatkozatuk szerint az adott időpontban a gárdonyi állomásról „bejelentés érkezett, hogy két lány jogtalanul veszi igénybe a diákok részére szóló utazási kedvezményt. Személyazonosító okmány sem volt náluk. A járőrök ellenőrizték a fiatalokat, jogi felvilágosítást adtak nekik és a jegykezelőnek és utána folytathatták az útjukat a vonaton.” A felvilágosítás tehát nem csak a gyerekeknek, de a kalauznak is szólt.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A panaszos nem szerette volna, ha neve megjelenik a sajtóban, gyermekére való tekintettel. Akit, mind mondja, így is nagyon megviseltek a történtek: fél órán át csak miattuk állt a vonat a gárdonyi állomáson, mindenki őket nézte, mintha minimum bűnözők lettek volna. – Azt megértem, hogy ha mondjuk egy 20 éves fiatal felnőttnél nincs igazolvány, akkor joggal feltételezik, hogy nem jogosan vette igénybe a diákjegyet, de 13 éves gyerekeknél ezt nem értem. Ráadásul ott akarta hagyni a kiskorú gyerekeket valahol félúton – háborog az anyuka, akinek lánya azt mesélte, hogy fel akarta hívni anyut, amikor az eset történt, de azt mondta erre a kalauz, hogy felesleges, úgysem tud rajta segíteni. Eddig a történet emberi oldala érthető. Ám van egy fontos pont, ami miatt mégiscsak érdemes megállni egy pillanatra: egy jegy attól lesz érvényes a vonaton, ha valamilyen igazolvánnyal igazolni tudja az utas az igénybe vett kedvezmény jogosságát.

Kivizsgálják az ügyet

Persze biztos, hogy sokan sokféleképpen próbálják kijátszani a vonaton való utazás költségeinek kifizetését, és az is biztos, hogy sokféle stílusú megnyilvánulással találja magát szemben a jegyellenőr is. De itt két gyerekről volt szó. Akik valószínűleg soha többé nem felejtik el magukhoz venni az igazolványaikat utazás előtt, merthogy ez túl drága tanulópénz volt. A Fejér Megyei Hírlap természetesen a MÁV-ot is megkereste az ügyben, ahol az eset kivizsgálását ígérték, amely még tart. Ettől függetlenül első körben elnézést kérnek a fiataloktól és a szüleiktől a kellemetlen helyzet miatt. Majd pedig kifejtették álláspontjukat a rendőrség értesítésével kapcsolatban, aminek, mint kiderült, van egy másik, szintén lényeges aspektusa: a hatóságok értesítése a jegyvizsgáló döntési körébe tartozik olyan esetekben, amikor például egy gyermek a személyazonosságát nem tudja hitelt érdemlően igazolni. Megjegyezték: sajnos előfordul, hogy intézetből megszökő fiatalok vonattal utaznak barátaikhoz, ismerőseikhez vagy szórakozni. A rendőrség bevonása azért is szerencsés a gyermekek érdekében, mert az esetlegesen elszökött, eltévedt, csellengő fiatalok így a hatóság látókörébe kerülhetnek, adott esetben nagyobb bajt is meg lehet előzni.

A panaszos – éppen a képen látható gyermekére tekintettel – nem szerette volna, ha a neve szerepel a cikkben. A kislány kezében ezúttal egyébként már ott a diákigazolvány Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Tudni kell igazolni az életkort

A történetünkben szereplő gyerekekkel szembeni intézkedés a MÁV szerint 14 percig tartott, ezt a gyerekek fél órának érezték. Ez persze a kisebb baj, de akárhogy is volt, a vasúttársaság az üzletszabályzata szerint menetdíj, menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetésének megtagadása esetén sem szállíthatja le a vonatról többek között az egyedül utazó 18 évesnél fiatalabb gyermeket, illetve a 10 évesnél fiatalabb gyermeket és a kísérőjét. Ellenben a kiskorú utasnak is van kötelessége: felmutatni az igazolványát, sőt, ha kérik, a személyazonosságát is igazolnia kell. A 6–14 éves kor közötti gyerekek alanyi jogon vehetik igénybe a diákkedvezményeket, tehát náluk a diákigazolvány nem feltétel. De valamilyen okmány azért mindenképpen kell az életkor igazolásához. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor a gyermekjegyet teljes árú menetjegyre egészíti ki a jegyvizsgáló, és a pótdíjat is felszámítja. Az életkor utólagos, egyértelmű igazolása esetén a vasúttársaság a fizetett összeget kezelési költség levonása nélkül visszatéríti. Ilyenkor azonban jegyzőkönyvet – úgynevezett utasleadási lapot – kell készíteni, melyből egy példány az utasnak jár.

 

A fenti esetben még nem tisztázott, hogy készült-e ilyen. Ez a dokumentum kétpéldányos – ha az utas aláírja, akkor kap egy példányt, ha nem, akkor mindkét példány a jegyvizsgálónál marad, és utólagosan a MÁV-START küldi ki az utas részére postai úton. De utólag még viszonylag kis kárral rendezhető a történet: a kedvezményt igazoló irat utólagos bemutatása esetén 1300 forintra csökkentik az utasleadási lapon szereplő összeget. De jó hír, hogy ha ilyet nem kapott az utas, akkor az ügy kapcsán bírságolás sem történt, és a későbbiekben sem fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában