Díszpolgári cím, oklevél

2020.08.17. 14:00

Az eső sem ronthatta el a jó hangulatot Zámolyon

A szerdai hivatalos megnyitó után a hét egész hátralévő részére jutott program a zámolyi falunapokon, amelyet vasárnap délelőtt a református, délután a katolikus templomban tartott szentmisével zártak.

Borsányi Bea

A gyerekek egyik kedvence a „trakivonatozás” volt Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Szerencsére elég nagy terület állt rendelkezésre ahhoz a zámolyi focipályán és környékén, hogy a szombatra tervezett programok mindegyikét meg tudják tartani úgy, hogy a zsúfoltság elkerülhető legyen. Az egyes helyszíneket egymástól kicsit távolabb alakították ki. Reggel fehér törzsű nyírfákat ültettek a futballpálya körül, amellyel azt a harminckét zámolyi csecsemőt köszöntötték, akik a tavalyi falunap óta látták meg a napvilágot. Ezt a hagyományt közel tíz éve tartják a faluban, s ma már szépszámú, mintegy 250 fát ültettek. Kora délután aztán traktorszépségversennyel és egyéb vidám programokkal beindult az igazi élet.

Egy Rába-Steigerre szavaztak a legtöbben

Kettő órától megkezdődött a versenyek sora. A leglátványosabb a traktorok szépség-, és ügyességi versenye volt. A kicsiktől a nagyokig, a régiektől az egészen modernekig összesen 28 traktor sorakozott fel, amelyekre az érdeklődők természetesen fel is mászhattak. A közönség a legszebbnek Pintér Attila Rába-Steiger típusú gépét találta, a szlalompályán pedig Németh Csaba bizonyult a legjobbnak. A főzőversenyre nevezett csapatoknak sertéslapockából kellett finom és látványos ételt a zsűri elé tenniük. A Vándorfakanál díjat a nap végén a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér megyei szervezetének csapata érdemelte ki, méghozzá „Erzsike ­kedvence” sertéspörköltjével.

A gyerekek egyik kedvence a „trakivonatozás” volt Fotó: FG / FMH

Mindeközben a gyerekek sem maradtak ki a jóból, hiszen a májusban elmaradt gyermeknapi rendezvényt most pótolták a focipálya egyik részén. Itt aztán volt minden, ami a jó hangulathoz kellett. A nap hivatalos részét a különféle díjak és kitüntető címek átadása jelentette. Eddigre ugyan megérkezett az eső is, de szerencsére a rendezvényt nem mosta el és előrelátóan egy nagyobb sátort is felállítottak a területen. Először öt háztulajdonos vehetett át Szebb Zámolyért díjat, akik gondozott, rendezett udvarukkal, kertjükkel járultak hozzá a település összképéhez. Kitüntették Horváth Évát, Stumpf Jánost, Tamás Ferencnét, Tamás Zsuzsát, valamint Sebestyén Csabát és Renátát.

A díjazottak: Pál Hajnalka, Cseh Sándor és Lukács József Fotók: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Díszoklevéllel köszönték meg Pál Hajnalka munkáját, amellyel a koronavírus-járvány idején segítette az önkormányzatot és az egész települést: önkéntes munkában több mint kétezer textilmaszkot varrt, ami az összes Zámolyon készült maszk kilencven százalékát tette ki. Ugyancsak díszoklevelet kapott Takács József borász azért a tevékenységéért, amelyet a móri borvidék felvirágoztatása, kultúrájának és hagyományainak megőrzése és ápolása érdekében végez borain keresztül. Az idei zámolyi borversenyen a szürkebarát borát találta a zsűri kiemelésre méltónak.

A traktorok itt sikert arattak, méghozzá szépségükkel

Több év óta először adományozott az önkormányzat ­díszpolgári címet, amelyet Cseh Sándor vehetett át. A többgenerációs zámolyi család sarja kiváló mezőgazdasági szakember, aki egyben széles körű műveltséggel is rendelkezik. Erről több rádiós és televíziós vetélkedőn is bizonyságot tett. Ő az, aki szinte mindent tud Zámoly történelméről, hagyományairól, néprajzáról, földrajzi helyeiről és talán az utolsó, aki ismeri a Csoóri Sándor verseiben szerepelő zámolyi helyeket. A szombati nap a Felvidéki Rockszínház ifjúsági tagozatának fellépésével, majd éjfélig tartó retró diszkóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában