A patrónust köszöntötték

2020.08.04. 07:25

Szent Donát névnapját ünnepelték az Öreghegyen és Csókán is

A szőlőtermesztő vidékeken évszázadokon át egy védőszenthez fohászkodnak a hívők. A mögöttünk álló hétvégén volt Szent Donát búcsúja, amit nemcsak a megyeszékhelyen, de a Vértes védőjének falai alatt is megünnepelnek.

Palocsai Jenő

Spányi Antal és Tornyai Gábor atya az öreghegyi misén Fotó: ÖKK (lugosi Balázs)

Székesfehérváron, az Öreghegyen a búcsú elsősorban vallási ünnep. Spányi Antal megyés püspök celebrálta az ünnepi misét, melynek során Fehérvárért és Magyarországért is szállt fohász a védőszent felé a neki szentelt kápolnánál. Az öreghegyi szőlőművesek a város legmagasabb pontjára emeltették a kápolnát 1733-ban és Szent Donátnak ajánlották fel. A patrónus névnapja miatt augusztus első vasárnapján van a nagy ünnep, a búcsú. A főpásztor ünnepi prédikációban kitért a világban tomboló erőszakra: – Halljuk a híreket, itt is, ott is templomokat gyújtanak fel, szentek szobrait gyalázzák meg, Jézus-szobrot fejeznek le, a szent üzenetet hordozó alkotásokat megszentségtelenítik és megpróbálnak valami új eszmények szerint élni a szabadság jelszava alatt. Minden keresztény ember felelős minden keresztény emberért. Nekünk, magyaroknak, Szent István országában ez különösen is életbe vágó és az egyik legfontosabb feladatunkat jelenti, figyelmeztetett a püspök.

Spányi Antal és Tornyai Gábor atya az öreghegyi misén
Fotó: ÖKK (lugosi Balázs)

A másfél ezer lakosú Csókakőn is búcsú volt a Szent Donát-plébániatemplomban. A Móri borvidék részét képező településen azonban nem merül ki az ünnep a búcsúmise bemutatásával. A templomot elhagyva a patrónus szobrához vonultak, ahol Fűrész György polgármester rendszeresen megtölti Donát kezében a kelyhet, méghozzá Ezerjó borral. A falu vezetője is tagja annak a Szent Donát Borrendnek, akik a szobor előtti főhajtást követően egy agapén vesznek részt, Horváth Csaba borlovag, volt hegybíró udvarán, a körtefa alatt. A búcsú másik, szintén fontos mozzanatai sem maradnak el, ezek a rokonok találkozása, a zene, a tánc és a játék. Idén volt 247 éve, hogy megünnepelték Szent Donátot és már hosszú évtizedek óta lánc- és körhinta forog körbe, míg mosolygó gyermekarcok falják a vattacukrot, és este a felnőttek búcsúi bálban táncolnak, legtöbbször a Viking zenekar muzsikájára, ahogy idén is.

Cselik László atya a borokat is megáldotta a csókakői búcsú alkalmával Fotó: Palocsai Linda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában