Idén az építkezés zaja, jövőre a gyermekzsivaj töri meg a csendet

2020.07.07. 14:00

Táborbontással kezdenek Velencén

Nagyszabású felújítás kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborban, ezért Székesfehérvár vezetői és a kivitelező cég képviselői bejárást tartottak hétfőn a helyszínen.

Palocsai Jenő

A jövő papírra vetve – egyelőre csak így szemlélhették meg, mi is lesz hamarosan a területen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hétfőn délután tartott bejárást többedmagával a rendszerváltás előtt épült táborban, hogy még utoljára láthassák azt, ami a múlt, és hogy az elkészült tervrajzokkal a kezükben megmutassák azt, ami lesz. A tervezési fázis kezdetén megállapították a szakemberek, hogy sem a kisházak, sem a központi kiszolgáló épület felújítása nem rentábilis, így a tábor teljes mértékben megújul. Cser-Palkovics András polgármester örömtelinek nevezte ezt a pillanatot, és nemcsak azért, mert megújul a tábor, hanem azért is, mert kicsit össze is köti ez a hely a Velencei-tavat és Székesfehérvárt. A városvezető elmondta, hogy a munkálatok napokon belül megkezdődnek, és a tervek szerint egy év alatt be is fejezi a kivitelező cég a munkát. Ha ez megvalósul, akkor 2021 augusztusában már érkezhetnek tanulók a táborba.

A hamarosan épülő épület­együttest, illetve annak látványterveit Mészáros Attila alpolgármester mutatta be. Mint kiderült, mindent elbontanak és a rendezett területből 18 téliesítetlen lakóegység emelkedik ki, saját vizesblokkokkal. A központi épület egy kétszintes ház lesz, 80 fős étkező-foglalkoztató teremmel és egy 160 táborozót is kiszolgáló melegítőkonyhával. Lesz még egy egészségügyi részleg is, két betegszobával és orvosi helyiséggel. Az épület felső szintjén negyven fő tud majd négyfős szobákban lakni, akár télvíz idején is. A kisházak és a központi épület tervezésénél is figyelembe vették, ha mozgáskorlátozott személy kívánna megszállni, így ezen férőhelyek akadálymentesek, éppúgy, ahogy a hozzájuk épített vizesblokkok.

A jövő papírra vetve – egyelőre csak így szemlélhették meg, mi is lesz hamarosan a területen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros hangsúlyozta, hogy minden a 21. századnak megfelelően épül meg, így a régebben megszokott koedukált fürdési lehetőségtől búcsút kell venni, de cserébe lesznek modern utcabútorok, szolárfák, okospadok és vezeték nélküli internethozzáférés is.

Az ingatlanon csak a személyzet parkolhat, de lesz majd egy 40 férőhelyes kerékpártároló az összesen 143 főt elszállásolni tudó táborban.

Nemcsak az okos eszközök kiszolgálására, de a mozgás népszerűsítésére is hangsúlyt fektetnek, így egy univerzális méretű sportpályával is büszkélkedhet majd az intézmény.

A bejárás végén kiderült, hogy a munkaterület átadása még ezen a héten csütörtökön megtörténik, és 2021. augusztus első harmadában birtokba vehetik a gyerekek a helyet, amely már nemcsak nyáron fogadhat kikapcsolódni vágyókat, hanem az év minden napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában