A polgármester a pályázati elszámolásoktól tart

2020.07.09. 07:00

Soron kívül üléseztek Ercsiben – Több dologra is kíváncsi volt az ercsi fideszes ellenzék

Mint szerdán megírtuk, az ercsi képviselő-testület Fidesz–KDNP frakciójának vezetője, Gólics Ildikó rendkívüli és nyílt képviselő-testületi ülés megtartására tett javaslatot Szabó Tamás polgármesternél. A frakcióvezető azt kérte, az ülésre július második felében kerüljön sor, továbbá javaslatot tett annak napirendjére vonatkozóan is.

Sági Zoltán

Szabó Tamás (bal szél) és Gólics Íildikó (jobb szél) kifejezetten udvariasan nem értettek egyet

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Fidesz–KDNP frakció főként a veszélyhelyzet során saját jogkörben hozott intézkedéseivel kapcsolatban akarta meghallgatni a polgármestert. Továbbá meg kívánta hallgatni az általa szintén a rendkívüli felhatalmazással élve kinevezett Fischer Ádám alpolgármestert is arról, mit végzett a kinevezése óta eltelt időszakban. Mint ismert, Fischer Ádám megválasztását a testület korábban hat alkalommal utasította el. De az is igaz: a testületben 5:4 arányban a Fidesz–KDNP frakció tagjai vannak többségben.

 

A szerdára meghirdetett rendkívüli ülés sem időpontjában, sem napirendi pontjait tekintve nem volt teljes fedésben a kezdeményezők javaslatával. Az önkormányzat honlapján közzétett meghívó szerint utóbbiakból csupán három lett. Az első pont az Ercsi Napfény Óvoda intézményvezetői posztjára benyújtott jelentkezéseket véleményező, létrehozandó bizottságról szólt. A második a képviselő-testületi jogkörben eljáró polgármester veszélyhelyzeti döntéseiről és az azok végrehajtásáról adott tájékoztatást. A harmadik a közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá történő átalakításáról alkotandó határozati javaslat megszavazására adott lehetőséget.

Szabó Tamást a rendkívüli ülés előtt megkérdeztük: miért hozta korábbra a rendkívüli ülést, és miért nem szerepel a napirendi pontok között Fischer beszámolója? A dátummal kapcsolatban a polgármester tájékoztatott, az időpontválasztást részéről az indokolta, hogy július 13-tól három hétig szabadságon lesz, amelyet nem kívánt elhalasztani, tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem volt pihenőn. Fischerrel kapcsolatban elmondta: az alpolgármesternek – a polgármester beosztottjaként – nincsen a törvény által rá rótt beszámolási kötelezettsége. A 17 órakor megkezdődött rendkívüli képviselő-testületi ülés kezdetén, előre várható módon, a Fidesz–KDNP frakció megkísérelt napirend-módosítási javaslattal élve visszatérni az általa kezdeményezett napirendi pontokhoz. A jegyző azonban úgy foglalt állást, hogy erre törvényes lehetőség nincsen.

Szabó Tamás (bal szél) és Gólics Íildikó (jobb szél) kifejezetten udvariasan nem értettek egyet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően a 3 pontos napirendet a testület egyhangúlag megszavazta.

Csakúgy, mint a polgármester személyi javaslatát az Ercsi Napfény Óvoda intézményvezetői posztjára benyújtott jelentkezéseket véleményező bizottság tagjaira. A második pontban Szabó Tamás vázlatosan indoklással szolgált az egyszemélyi irányítása időszakában általa alkotott rendeletekről, köztük a költségvetési rendelet módosításáról és Fischer kinevezésének okairól is. A vázlatosságot indokolta, hogy a polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt összesen közel 140 rendeletet hozott és 8 korábbit módosított.

Végül 10 percben Fischer Ádám alpolgármester is beszámolt arról, mit végzett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Részben emiatt is, reakciójában Gólics Ildikó sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nincs lehetőségük a rendeletek utólagos és részletes áttekintésére, azok jóváhagyásának vagy elutasításának opciójával. Gólics példaként említette, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának szerinte a képviselők mozgásterét szűkítő módosítása sem szükséges, sem indokolt nem volt.

Noha a rendkívüli képviselő-testületi ülésen a korábbi pályázatok elszámolásával kapcsolatban heves vita bontakozott ki, összességében a testületi többség konstruktív jelenlétében zajlott az alkalom. Az együttműködés pártosságon túli fontosságára egyébként a jelen lévő ercsi lakosok határozott felszólalásai is emlékeztették az önkormányzat vezetőjét és tagjait. Az ülés végeztével Fischer Ádám pedig szűk 10 percben mégiscsak beszámolt első negyedévi teljesítményéről. Elsőként arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, higiénés okokból, borotválkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában